Sådan faldt Sparekassen Østjylland

Et langt besøg fra Finanstilsynet har beseglet Sparekassen Østjyllands skæbne. Men hvor og hvordan gik det galt for sparekassen?

Lige over 400 mio. kr. Så meget tabte Sparekassen Østjylland igennem 2009 og 2010.

Og når resultatet af Finanstilsynets gennemgang af sparekassens bøger er overstået, kan det meget vel vise sig, at tabene, der hovedsagligt er hentet på en tung eksponering over for landbrug og fast ejendom svarer nogenlunde til den polstring, banken nu har til at tage tab.

Farlig kapitalfremtid truer i sparekasse

Stribe af banker holder på kontroversiel kapital 

Og det vil med sikkerhed betyde, at banken ikke længere kan leve op til det individuelle solvenskrav på 18,6 pct., som Finanstilsynet har stillet.

Et krav, der nærmest er en dødsdom. da det fremgår af sparekassens pressemeddelelse om sagen, at de 18,6 pct. er beregnet uden hensyn til nye nedskrivninger på ca. 230 mio. kr.

Østjylland får tidsfrist indtil søndag kl. 18 

Det betyder, at en objektiv gennemgang af Sparekassens bøger har afsløret, at 2011 var lige så grimt et år for Østjylland som 2009 og 2010.

Men det var langt fra den historie, sparekassen selv har fortalt. Så sent som tredje kvartal viste regnskaberne et mindre overskud, og dermed et brud med krisens hårde år.

Regnskab: Sparekassen Østjylland stiler mod solidt år

Fyrede direktører

Det betød et håb om en fremtid, der kunne løfte banken ud af en yderst presset kapitalsituation.

En fremtid, der alene skulle tegnes ved bankdirektør og tidligere kreditchef Henning Niekrenz, hvis meddirektører blev degraderet eller fyret i forbindelse med kvartalsregnskabet.

Sparekasse skiller sig af med direktører 

Avis: Staten kan tage kontrollen i seks banker

Moody's ser skævt til otte danske banker 

Allerede til jul brast den drøm dog; med Finanstilsynets årlige brev til pengeinstitutterne kom beskeden om nye, hårdere vurderinger af landbrugsjord, der med et hev betydelig sikkerhed af bøgerne i Sparekassen Østjylland.

Tilsynets landbrugsvurderinger kan give smæk i bankers Q4-regnskaber

Sparekasser under pres

Fangede garanter

Det fik i årets første måned Sparekassen Østjylland til at fortælle sine garanter, at deres penge ikke længere kunne hæves.

En besked, der med Sparekassen Løkkens skæbne in mente må have sendt koldt vandt ned af ryggen på garanterne, der i vid udstrækning også er de privatkunder, som sparekassen fandt mindre interessante end erhvervskunder i årene op til finanskrisen.

Sparekasse lukker for udbetaling til garanterne

Usikker fremtid holder kapital ude af sparekasse 

Sparekassen meddelte i den forbindelse, at garanternes situation ville kunne opklares, når årsregnskabet var aflagt.

Regnskabsaflæggelsen er ellers traditionelt sket i slutningen af februar i Østjylland, men igen kastede Finanstilsynet sig ind i bankens planlægning.

I hvert fald fik tilsynets besked om, at man planlagde en inspektion i det østjyske Sparekassen til at udskyde regnskabet til først slutningen af marts og siden starten af april.

Tilsyn på trapperne forlænger østjysk usikkerhed

Langt tilsynsbesøg holder savnet regnskab i limbo 

I forbindelse med regnskabets svævende tilstand spurgte FinansWatch gentagne gange ledelsen til detaljerne omkring garanternes situation. Og det stod snart klart, at Østjylland ikke engang kunne garantere, at det alternativ til fri hævning – den såkaldte garantbørs, der skulle udskifte nye indlåneres penge med andres – kunne åbne.

Dermed stod garanterne, som i de fleste tilfælde er sparekassen kerneprivatkunder, ganske langt fra at få adgang til deres penge.

Sparekasse langt fra at sætte garantkroner fri

Tvivlsomme råd

Tidligere havde FinansWatch afdækket, at selv den rente, der var blevet lovet til gengæld for risikoen ved at være garant, nu også var i tvivl.

Samtidig understregede en dom fra Pengeinstitutankenævnet, at sparekassen havde givet mildt sagt tvivlsomme råd til privatkunderne.

Låste garanter truet af renteskuffelse 

Ankenævn: Sparekasse opfordrede kunder til tysk ejendomsspekulation 

I dag står det så klart, at de ca. 16.000 garanter, der udgør næsten halvdelen af sparekassens privatkunder, ikke kun må vente på deres penge – de må også indse, at de nok ikke får dem tilbage.

 

Mere:

Pilen peger nedad for 16.000 garanter i Sparekassen Østjylland

Østjylland: 32 dage var ikke nok - hvad hjælper 32 timer?

Østjylland-direktør: Ikke mere at sige lige nu

Finanstilsynet havde sparekassen i kikkerten

Østjylland får tidsfrist indtil søndag kl. 18

Overblik: Læs de seneste 12 måneders artikler om Østjylland

Østjylland nåede ikke målstregen med frivillig fusion

Sparekassen Østjylland må give op

 

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også