Ankenævn: Sparekasse opfordrede kunder til tysk ejendomsspekulation

Pengeinstitutankenævnets jura- og bankmedlemmer vil ikke frikende Sparekassen Østjylland i klage over fejlslagne investeringer i tyske ejendomme via de såkaldte Griffin 2017-obligationer.

Sparekassen Østjylland har ifølge Pengeinstitutankenævnet aktivt opfordret kunder til at låne penge til investering i tyske ejendomsobligationer. Obligationerne der går under navnet 5 pct. Griffin 2017 et et struktureret produkt, har efterfølgende tabt 75 pct. af værdien.

Det fremgår af en afgørelse fra nævnet.

Sparekassen har ellers tidligere oplyst, at man kun har solgt de stærkt tabsgivende obligationer i Tyskland til kunder, der selv havde ønsket dem. Men det mener ankenævnet altså ikke.

Både det juridiske medlem og pengeinstitutternes mand i Pengeinstitutsankenævnet har i en klage-afgørelse meldt klart ud, at Sparekassen har været den opsøgende part.

Afviser diskussion

Sparekassen ønsker over for FinansWatch dog ikke at tage stilling til, hvorvidt man har taget en aktiv rolle i sagen, der drejer sig om en investering for 2 mio. kr. med et tab på ca. 75 pct. af værdien til følge.

”Som du kan se af Pengeinstitutankenævnets afgørelse, er det blandt andet nævnets opfattelse, at balancen mellem begrebet proaktiv og tilstrækkelig rådgivning er så uklar, at det ikke hører under nævnets kompetence. Nævnet henviser til, at det i givet fald skal afklares andre steder. Derfor vil jeg ikke gå ind i en diskussion af, om vi har været proaktive eller ej i forbindelse med Griffin,” skriver adm. direktør i Sparekassen Østjylland Henning Niekrenz i en mail til FinansWatch, og oplyser videre at netop 5 pct.-Griffin 2017 ikke har været udbredt til mange af sparekassens kunder:

”Vi har anbefalet de omtalte Griffin-obligationer til omkring 10 kunder og med en samlet investering, som kun udgør et etcifret millionbeløb,” lyder det fra direktøren.

Sparekassen Østjylland har tidligere oplyst til FinansWatch, at man i forbindelse med Griffin-produkter alene har:

”(…) foretaget finansiering af enkelte K/S projekter beliggende i England. Der har udelukkende været tale om 2. prioritetsfinansiering til selve K/S projektet,” samt

”(…) stillet finansiering til rådighed for nogle kunder, som har ønsket at købe værdipapirer i det tyske ejendomsmarked.”

Behov for vidner

Mens ankenævnets to forbrugerrepræsentanter gerne vil tvinge sparekassen til at købe obligationerne tilbage til oprindelig pris, så lyder meldingen fra det juridiske medlem og pengeinstitutternes to stemmer, at sagen er for kompliceret til at afgøre uden bevisførelse – men at investeringen dog er sket på Sparekassens Østjyllands opfordring.

”Vi lægger til grund, at klagernes investering i værdipapiret 5 pct. Griffin 2017 skete på sparekassens initiativ og anbefaling, og at der er tale om et kompliceret, struktureret produkt,” skriver højesteretsdommer Vibeke Rønne og afdelingsdirektør i Nordea Jesper Claus Christensen og fortsætter:

”Vi finder ikke, at det uden bevisførelse i form af parts- og vidneforklaringer kan afgøres, om sparekassen har givet klagerne tilstrækkelig rådgivning om risikoen ved en lånefinansieret investering i værdipapiret 5 pct. Griffin 2017. Da denne bevisførelse ikke kan finde sted ved Ankenævnet, men i givet fald må ske ved domstolene, afvises sagen i medfør af Ankenævnets vedtægter § 7, stk. 1”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også