FinansWatch

Populært lån splitter dansk realkredit

De to danske realkreditforeninger, Realkreditforeningen og Realkreditrådet, er uenige om, hvorvidt de populære F1-lån har en fremtid i Danmark.

Det meget populære F1-lån ser ud til at skabe uenighed i den danske realkreditbranche.

I hvert fald er de to realkreditforeninger, Realkreditrådet og Realkreditforeningen, ikke på linje, når det kommer til, om danskerne i fremtiden vil kunne finansiere et boligkøb via de populære F1-lån.

I Realkreditforeningen, der repræsenterer blandt andet Realkredit Danmark og Nordea Kredit, mener direktør Karsten Beltoft, at de 1-årige obligationer højst sandsynligt vil være sløjfet om få år som et led i at skabe en langsigtet løsning for dansk realkredit.

En del af løsningen

”Jeg vil ikke blive overrasket, hvis vi om et til to år siger, at nu kommer der ikke flere etårige obligationer,” siger han til FinansWatch.

Han har svært ved at se, hvordan man kan undgå at fjerne de 1-årige realkreditobligationer, hvis man vil sikre en langsigtet løsning af dansk realkredit, der blandt andet indebærer, at man fjerner den refinansieringsrisiko, som for eksempel EU har peget på.

”Vi har et rigtig godt produkt, som boligejerne har været glade for, og det vil vi da allerhelst beholde, men vi er nødt til at finde en langsigtet løsning, hvor vi har færre obligationer, og den, tror jeg, kommer til at omfatte, at vi må reducere de etårige obligationer. Det kan vi gøre ved at udstede færre eller helt stoppe,” siger Karsten Beltoft, der ikke mener, at en spredning af auktionerne er nok.

"Det er første skridt, men jeg tror ikke, det er nok til at skabe en langsigtet løsning. Når både EU-Kommissionen, Nationalbanken og ratingbureauerne siger, at vi har et problem på denne her front, så må vi også lytte til det, og i takt med, at mængden af obligationer ser ud til at være stigende, så bliver det nogle større beløb," siger han.

Op til den enkelte

I Realkreditrådet, der repræsenterer bl.a. Nykredit og BRFkredit, har piben dog en noget anden lyd. Her mener vicedirektør Jan Knøsgaard, at man i Realkreditforeningen dømmer F1-lånene ude alt for tidligt.

"I forhold til refinansieringen er man i fuld gang med at sprede auktionerne ud på året, og det er det rigtige tiltag i forhold til den risiko, der er blevet peget på," siger Jan Knøsgaard, der ikke ser noget problem i antallet af obligationer, der hvert år skal sælges til investorerne.

"Nej, det må jeg sige. Jeg synes, der er mulighed for at løse problemerne og samtidig beholde F1-lånene," siger han.

Håndklædet i ringen

Den danske realkredit har længe været truet i EU, da man oprindeligt ville nedgradere realkreditobligationernes likviditet. Men i juli meddelte Kommissionen, at man i første omgang freder realkreditobligationerne og i stedet sender dem til et eftersyn. Og det er det, man skal fokusere på nu, mener Jan Knøsgaard.

”Vi synes, det er rigtigt at få testet F1’erne og deres likviditet, men sagen er endnu ikke afklaret, så hvorfor kaste håndklædet i ringen? Vi har stadig en forhåbning om, at de udfordringer kan imødegås,” siger han og peger i øvrigt på, at det ikke bør være et lovgivningsspørgsmål, men i stedet være op til den enkelte udsteder, om man vil udstede 1-årige obligationer.

Opdateret 11:46: Tilføjelse til fjerde citat.

Nykredit: Ovre bjergene men ikke i mål

Finansrådet: EU-udspil er godt nyt for dansk realkredit

Mikkelsen: Kommissionen har lyttet 

Populært lån splitter dansk realkredit 

 

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Ny direktør vil ikke have ret, bare fordi hun er chef: "Det bedste argument bør vinde"

Efter små tre år i Microsoft Danmark vinker Anne Marie Kindberg farvel for i stedet at blive kommerciel direktør hos fintech-virksomheden Lunar fra 1. februar. De første dage skal hun formentlig lytte lidt mere, end hun skal tale, og så ser hun frem til at blive en del af en virksomhed, der ifølge hende kommer til at revolutionere bankbranchen, som vi kender den.

Tribal-banker vinder frem

Neobanker, hvor kundebase og formål er drevet af markører som etnicitet, politisk tilhørsforhold eller klima, vinder frem i Tyskland, USA og Storbritannien.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs