FinansWatch

Banktilsyn skal teste realkredittens lividitet

De europæiske banktilsyn, EBA, skal teste likviditeten af realkreditobligationer. Det skriver EU-Kommissionen i et netop offentliggjort forslag. (Opdateret)

Foto: AXELSEN SANNE VILS

Kommissionens forslag til nye kapital- og likviditetskrav for de europæiske banker er netop offentliggjort.

Dermed står det klart, som FinansWatch tidligere i dag skrev, at det europæiske banktilsyn, EBA, skal teste realkreditobligationernes likviditet.

Det skriver EU-Kommissionen.

Udspillet er en lille sejr til den danske realkredit, der har været truet efter Basel-komiteens udspil.

Fortsat lang vej

EBA skal nu teste, hvor likvide værdipapirerne er under stressede markedsforhold. Det vil danne grundlag for en beslutning inden 2015, hvor EU-Kommissionen endelig beslutter, om realkreditobligationerne må tælle med i de finansielle insitutioners likviditetsbeholdninger, skriver Kommissionen.

Hvis realkreditobligationerne består testen, vil de kunne indgå ubegrænset i den bedste del af likviditetsbufferen, og dermed vil den største trussel mod det danske realkreditsystem være afværget.

Danske politikere og realkreditsektoren har de seneste måneder arbejdet hårdt for at påvirke Kommissionen til at ændre Basel-komiteens opfattelse af det danske realkreditsystem. Derfor bliver dagens melding fra EU-Kommissionen modtaget positivt, selvom flere, herunder Realkreditrådet og økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), peger på, at der fortsat er lang vej endnu.

Lange udsigter

Udspillet skal nu behandles i både Ministerrådet og EU-Parlamentet, og det kan snildt tage op til et år, før de endelige kapitalkrav er vedtaget.

I en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af udspillet siger EU-kommissær Michel Barnier.

"Banksektoren vil skulle have mere kapital og sikrere kapital hver gang den tager risiko, og det er et ekstremt vigtigt skridt i forhold til at lære af krisen og få en ny tilgang til risiko."

Bendtsen: Realkreditten vinder første runde

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs