Finansrådet: EU-udspil er godt nyt for dansk realkredit

EU-kommissionens forslag til de nye kapitalkrav, der skal styrke bankerne i en finansiel krise, ser rigtig gode ud, set med danske øjne. Det vurderer Finansrådet.
RITZAU FINANS

"Det nye udspil vedrørende bankernes kapitalforhold synes at have fundet et passende niveau, og vi kan glæde os over, at bankerne i Danmark er godt rustet til at opfylde disse nye krav. Det er dog vigtigt at erindre om, at det ikke er omkostningsfrit at stramme kapitalkravet, fordi det reducerer bankernes udlånskapacitet, og dermed påvirkes aktiviteten i samfundsøkonomien," siger Morten Frederiksen, kontorchef i Finansrådet.

Op til kommissionens forslag blev der spekuleret i, om nye regler kunne få alvorlige negative konsekvenser for det danske realkreditsystem.

Men med forslaget vil realkreditobligationer ikke blive placeret i den mindre gode del af bankernes likviditetsbuffer, oplyser Økonomi- og Erhvervsministeriet. Til gengæld skal de dog testes gennem en række likviditetskriterier. Hvis de opfylder disse kriterier, indgår realkreditobligationerne ubegrænset i den bedste del af likviditetsbufferen.

Desuden vil realkreditobligationer blive kapitalvægtet ud fra ratingen på obligationerne og ikke indirekte ud fra bankens egen rating. Endelig kan der stilles garantier i forbindelse med optagelse og omlægning af realkreditlån fra en bredere kreds af pengeinstitutter, end der oprindeligt var lagt op til.

"Det er meget positivt, at EU-kommissionen med CRD IV har valgt det rigtige udgangspunkt og anerkendt, at realkreditobligationer af høj kvalitet skal kunne indgå på lige fod med statsobligationer i bankernes likvide aktiver," fremhæver Morten Frederiksen fra Finansrådet.

Også i den danske EU-lejr er der tilfredse røster.

"Det er virkelig glædeligt, at kapitalkravsdirektivet er landet, så vi undgår de negative konsekvenser for det danske boligmarked, som mange havde frygtet. Kommissionen har virkelig lyttet til Danmark. Jeg synes, forløbet er et strålende eksempel på, at Danmark har stor nytte af EU. Det er nemlig helt usandsynligt, at Danmark kunne have fået så godt et resultat, hvis vi have kæmpet denne kamp alene. Når Danmark har gode argumenter, er der faktisk stor lydhørhed i Bruxelles," siger EU-kommissær Connie Hedegaard.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen betegner forslaget som tilfredsstillende. Der er dog lang vej til, at en endelig politisk aftale i Rådet.

"Jeg ser frem til de kommende forhandlinger og muligheden for at indgå en særdeles betydningsfuld aftale for den finansielle sektor i EU under det danske formandskab i første halvår 2012," siger ministeren ifølge en pressemeddelelse.

(Ritzau Finans)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også