Aarhus-direktør forventer langt ægteskab med staten

Strategien er forsigtig og konservativ med staten som hovedaktionær, og sådan kommer det til at være længe, forventer direktør i Aarhus Lokalbank, Vagn Thorsager.

Selv om staten i form af Finansministeriet har meddelt, at rollen som storaktionær i Aarhus Lokalbank er midlertidig, forventer direktør Vagn Thorsager, at det var et længere forhold, der blev indledt, da statens hybride kernekapital blev konverteret til aktier.

Det oplyser han i et interview med FinansWatch kort efter bankens kapitalplan er faldet på plads. En kapitalplan, der betyder, at staten nu sidder på cirka 45 pct. af bankens aktier.

Staten ejer nu 45 pct. af Aarhus Lokalbank

Forsigtig strategi

”Man kan jo se på Nordea, der har haft den svenske stat som ejer i mange år. De har for mig at se ført en meget passiv og forsigtig rolle og ikke engang meldt sig som sælger i markedet, hvor det ellers havde været meget gunstigt for dem. Så jeg tror, at vi får et langvarigt ejerskab med staten som hovedaktionær. Det kunne det tyde på,” siger han.

Han lægger ikke skjul på, at Aarhus Lokalbank vil anlægge en forsigtig strategi, hvilket blandt andet vil afspejle sig i den måde, hvorpå man vil placere sin overskydende likviditet.

”Vi vil være meget forsigtige,” siger Vagn Thorsager.

Forventning fra staten

Der er vel også en vis forventning fra hovedaktionæren om en konservativ strategi?

”Det er helt sikkert. Vi skulle nødigt løbe ind i, at vi lige pludselig har kurstab på værdipapirer af stor størrelse. Det kan være ligeså uheldigt som nedskrivninger på den korte bane. Så vi er nødt til at anlægge en meget forsigtig strategi og være lidt konservativ med vores basisindtægt. Vi kan ikke tage store risici.”

Finansministeriet har selv meldt ud, at ejerskabet er midlertidigt, hvor lang tid tror du, at det er?

”Det kan jeg ikke svare på, men hvis markedet kan bære, at de flytter det ud på andre, så er det meget velkomment fra vores side. Det bliver deres afgørelse. Vi har det fint med den måde, som staten har ageret på, og hvis markedet kan absorbere deres aktier, så er det perfekt.”

Nærdemokrati

Hvorfor er det perfekt, hvis staten sælger sine aktier?

”I dag har vi cirka 7000 aktionærer. I en lokalbank er der ofte en sammenhæng mellem det at være aktionær og det at være kunde. Hvis man får spredt aktierne ud på nogle flere aktionærer, så er der måske også et større potentiale for at få flere nye kunder,” siger Vagn Thorsager.

Og det har vel også indflydelse på følelsen af medbestemmelse over det lokale pengeinstitut?

”Det må helt naturligt hænge sammen. Det er klart, at med sådan en dominerende aktionær, så går det lidt ud over nærdemokratiet,” siger han til FinansWatch.

Læs også interview med Vagn Thorsager om hans planer for Aarhus Lokalbank det kommende år:

Lokalbanks balance skal reduceres med halv milliard

Læs også:

Aarhus Lokalbanks aktie fortsætter himmelflugt

Staten ejer nu 45 pct. af Aarhus Lokalbank

Carsten Andersen valgt som ny formand i Aarhus

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også