FinansWatch

Finansforbundet truer med at hive Nordea i retten

Finansforbundet er dybt forundret over ikke at være indkaldt til organisationsmøde i forbindelse med nedskæringerne i Nordea. Camouflerede fyringer, kalder de det. Nordea afviser.

Er meldingen om nedskæringer i Nordea i virkeligheden camouflerede fyringer? Det mener Finansforbundet, der har svært ved at tro på, at op mod 650 stillinger kan skæres fra ved enten naturlig afgang eller frivillige aftrædelsesordninger.

”Deres pressemeddelelse går på, at det skal ske via frivillige aftaler, men når man skal af med omkring ti pct. af sine medarbejdere, er spørgsmålet, om det kan ske ved frivillige fratrædelser? Vi betragter det her som camouflerede fyringer, og i med vi gør det, skal man indgå i forhandlinger med den faglige organisation, altså Finansforbundet,” siger formand i Finansforbundet Kent Petersen, med henvisning til lovgivningen i forbindelse med massefyringer.

Men der er ikke kommet nogen invitation fra hverken Nordea eller Finanssektorens Arbejdsgiverforening, og det undrer Kent Petersen.

Svært ved at tro andet

”Vi har taget kontakt til Finanssektorens Arbejdsgiverforening, og vi har forbeholdt os retten til senere at trække dem i retten med krav om bod i tilfælde af, at deres sagsgang ikke har været fyldestgørende,” siger han.

Mener du, som situationen ser ud nu, at de har begået et lovbrud?

”Med den information, jeg har, skal de jo faktisk gå ind og garantere, at der ikke kommer fyringer, hvis de skal komme uden om, at der ikke er begået lovbrud. Det er ekstremt svært ikke at opfatte det her som andet end fyringer. Og hvis det er tilfældet er det i strid med lovgivningen om massefyringer,” siger han

Nordea og FA afviser

Hos både Nordea og Finanssektorens Arbejdsgiverforening har man kun hovedrysten til overs for Finansforbundets udmeldinger.

”Der er ikke formelt krav om noget organisationsmøde. Det er først, når man står til at ryge ind under lov om kollektiv afskedigelse, men det er jo ikke den situation, vi står i. Nordea har ikke meldt afskedigelser, men en reduktion i antallet af beskæftigede over en ret lang periode, så formelt set er der ikke noget krav,” siger underdirektør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening Mariane Dissing, der er overbevist, om at Nordea overholder alle krav.

Hun mener samtidig, at det er realistisk, at nedskæringerne kommer til at ske ved enten naturlig afgang eller frivillige fratrædelsesordninger.

”Der er ret mange ansatte i Nordea, så det er bestemt ikke utænkeligt, heller ikke når man kigger over den lange tidshorisont,” siger hun.

Så langt som overhovedet muligt

Hos Nordea peger man på, at der er forhandlinger i gang med Kreds Nordea under Finansforbundet.

”Vi har, som vi har sagt, en ambition om at nå så langt som overhovedet muligt med naturlig afgang. Vi er nu i gang med den grundige dialog med Kreds Nordea under Finansforbundet, og vi ønsker ikke at kommentere, mens den proces er i gang,” lyder det fra pressechef i banken Claus Christensen.

Men det er ikke nok til at tilfredsstille Kent Petersen.

”At de har nogle lokale drøftelser ændrer ikke på, at de skal ind og forhandle med Finansforbundet centralt. Jeg synes mildest talt, det er provokerende, at jeg skal læse i avisen, at der er 650 afskedigelser på vej, uden at jeg i realiteten er blevet orienteret,” siger Kent Petersen.

Opdateret 10.30: Der er her til morgen indkaldt til organisationsmøde mellem Finansforbundet og Finanssektorens Arbejdsgiverforening på mandag. FinansWatch følger sagen.

Forbund: Fyringer forværrer arbejdsmiljøet

FTF: Bankfyringer bliver samfundets problem

Nedskæringer vil ramme bredt i banksektoren

Nordea-ansatte i chok

Avis: Massefyringer truer i bankerne

Analytiker: Andre vil følge i Nordeas fodspor

Forbund skuffet over Nordea

Mere fra FinansWatch

Dansk robotrådgiver nedjusterer forventninger

Både hvad angår AUM, antal kunder og omsætning justerer robotrådgiveren Nord Investments nu sine forventninger i den forkerte retning. Årsagen skal findes i de usikre markeder og en faldende investeringslyst, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs