Han er Danmarks håb inden for finansiel forskning

Harvard, Yale, University of Chicago, UC Berkeley og London Business School har stået i kø for at ansætte den nyudklæggede ph.d.-kandidat Niels Joachim Gormsen som finansforsker. Han endte med at vælge et universitet, som har været lære- eller uddannelsesplads for 29 Nobel-pristagere i økonomi.
30-årige Niels Joachim Gormsen har fået en stærkt eftertragtet forskerstilling i finansiering ved University of Chicago. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/FinansWatch
30-årige Niels Joachim Gormsen har fået en stærkt eftertragtet forskerstilling i finansiering ved University of Chicago. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard/FinansWatch
AF DAVID BENTOW FOTO: JAN BJARKE MINDEGAARD

30-årige Niels Joachim Gormsen går efter at være blandt de bedste i verden på sit felt, uanset hvad det er.

Eksempelvis blev han og sejlermakkeren Anders Thomsen i 2011 ungdomsverdensmestre i den olympiske 49’er-jolle.

Og forrige fredag takkede han ja til et jobtilbud som adjunkt i finansiering ved University of Chicago. Samme dag som han forsvarede sin ph.d.-afhandling ved Institut for Finansiering på Copenhagen Business School.

Det er første gang, en dansk ph.d.-kandidat i finansiering er blevet ansat ved så højt respekteret et universitet. Intet mindre end 29 Nobelpristagere i økonomi har studeret eller været ansat ved University of Chicago.

"Det er helt unikt, at Niels Joachim får job på et af verdens bedste universiteter. Oven i købet oplevede han, at de bedste universiteter i verden inden for finansforskning kæmpede om at få lov til at ansætte ham," siger Niels Joachim Gormsens ph.d.-vejleder, professor Lasse Heje Pedersen.

Se video af Niels Joachim Gormsen, der fortæller om sin forskning inden for finansiering, her.

Voldsom konkurrence om de bedste universitetsjob

For at sætte ansættelsen i perspektiv så er der årligt omkring 300 nyudklækkede finans-ph.d.-kandidater fra hele verden, der søger om at blive ansat i en forskerstilling på University of Chicago. Heraf bliver omkring 20 udtaget til et jobinterview, og halvdelen bliver efterfølgende fløjet til Chicago, hvor de skal præsentere deres forskning og interviewes af universitetets professorer. Og universitetet ansætter typisk mellem nul og to yngre finansforskere hvert år.

Oven i købet var University of Chicago langt fra de eneste, som ville have fingrene i den danske finansforsker.

"Jeg fik jobtilbud fra alle de amerikanske universiteter, som jeg efter ansøgerrunden besøgte. Det var Harvard University, UC Berkeley, Chicago og Yale University, og jeg fik også et jobtilbud fra London Business School," fortæller Niels Joachim Gormsen.

Foto: Jan Bjarke Mindegaard/FinansWatch
Foto: Jan Bjarke Mindegaard/FinansWatch

8. juni  i år modtog Niels Joachim Gormsen sammen med ph.d.-kandidater fra Harvard, Stanford, MIT og London School of Economics den årlige AQR Top Finance Graduate Award, der gives til de mest lovende ph.d.-kandidater inden for finansiering i verden.

Det var lidt af et tilfælde, at han endte som finansforsker.

"Jeg blev student i 2007. Dengang var jeg rigtigt glad for matematik, og vores underviser tog nogle af os ind på matematikstudiet på Københavns Universitet. Men jeg fik at vide, at jeg kunne specialisere mig inden for noget, som kun 10-15 mennesker i verden kunne forstå. Det var ikke noget for mig, for jeg er ret interesseret i samfundsforhold, og synes matematik var lidt for snævert," fortæller han.

Han overvejede at læse økonomi, men endte med at læse International Business på CBS.

"Jeg havde ikke nogen specielle karriereplaner, ud over at jeg nok ville arbejde i erhvervslivet. På det tidspunkt gik jeg også rigtigt meget op i at sejle, så jeg brugte et år længere end normeret på studiet," fortæller Niels Joachim Gormsen.

Den bedste professor sad i København

Men da han ikke kom med til OL, droppede han sejlsporten på topplan og læste efter sin bachelor Advanced Economics & Finance på CBS, der er en eliteuddannelse for studiets bedste.

"Det var gammeldags tavleundervisning og løsning af ligninger, men vi var et lille hold, med rigtigt gode undervisere, og så fik jeg også mulighed for at læse et år af kandidaten på Columbia University i New York. Det var her ideen om at læse en ph.d. opstod. Og så fandt jeg ud af, at den bedste professor inden for det felt, jeg ville beskæftige mig med, faktisk sad på CBS i København."

Foto: Jan Bjarke Mindegaard/FinansWatch
Foto: Jan Bjarke Mindegaard/FinansWatch

For at være konkurrencedygtig som forsker ved verdens bedste universiteter skal man typisk bruge 5-6 år på at skrive en ph.d. Niels Joachim Gormsen brugte fire år.

Den professor var Lasse Heje Pedersen, der selv har haft en kometkarriere som finansforsker. Efter at være blevet kandidat i matematisk økonomi blev han optaget på ph.d.-programmet i finansiering ved Stanford University og ansat som adjunkt i 2001 ved New York University.

Efter kun fire år blev han livstidsansat som lektor, og i 2007 blev han som blot 34-årig udnævnt til professor i finansiering ved New York University. Han regnes i dag som en af verdens førende eksperter på markedslikviditet og er også partner i en af verdens største hedge-fonde, AQR.

"Jeg var kandidatvejleder for Niels Joachim og gav ham blandt andet en opgave med at lave nogle særlige tabeller, som jeg tænkte ville tage ham et par uger at lave. Han afleverede dem dagen efter, og de var perfekte," fortæller Lasse Heje Pedersen.

Forskning skal forklare udsving i aktieafkast

Matchet mellem Niels Joachim Gormsen og Lasse Heje Pedersen var perfekt, fordi de begge interesserer sig for teorien bag, hvad der faktisk foregår på finansmarkederne. Det tekniske begreb for, hvad Niels Joachim Gormsen beskæftiger sig med, hedder "empirisk modellering af aktivpriser."

"For mig er det åbenlyst, at aktiemarkedet er utroligt vigtigt. Ikke kun for investorer, men også for hele samfundsudviklingen. Så det, jeg forsker i, er, hvad det egentlig er, der sker på aktiemarkedet. Jeg ser på afkastet på aktier og forsøger at forstå variationen. Hvorfor aktier stiger og falder over tid, og hvorfor nogle aktier udvikler sig forskelligt fra andre," forklarer Niels Joachim Gormsen.

Han har blandt andet skrevet en videnskabelig artikel med Cliff Asness, der har en ph.d.-grad fra netop University of Chicago, men valgte at blive chef for såkaldt kvantitativ arbitrage hos Goldman Sachs. Asness establerede senere sin egen hedge-fond, AQR Capital, baseret på sine matematiske modeller, hvilket har gjort ham til dollar-millardær.

"Selvfølgelig vil det være sjovt at få forskningsresultater, der kan sige noget om, hvad man tror, der kommer til at ske, og måske også at kunne se, om der er noget, man kan tjene penge på. Men for mig er det også interessant ganske enkelt at prøve at forstå, hvorfor aktiekurser udvikler sig som de går," siger Niels Joachim Gormsen.

Vejlederens solide amerikanske kontakter hjalp

Som led i sin ph.d.-uddannelse skulle han en periode til et andet universitet. Og den tid blev brugt på Harvard University, der ellers normalt ikke modtager besøgende ph.d.-studerende. Men her hjalp det, at Lasse Heje Pedersen har endog et rigtigt stort navn i USA.

"Jeg måtte sige til dem, at vi her havde en ung forsker, som virkeligt kunne noget særligt. Så de tog ham. Og da han havde været der et stykke tid, spurgte de, om han ikke havde lyst til at blive der. Men heldigvis kom han tilbage til CBS igen," siger Lasse Heje Pedersen.

Niels Joacim Gormsen flytter til Chicago midt i juli. Først skal han dog på lørdag giftes med sin kæreste, der er antropolog.

"Jeg tror, at det vil være rigtigt godt at komme til Chicago, men også at jeg vil blive hårdt presset. I Chicago er de åbne over for alting, bare argumenterne er gode nok, og der bliver virkeligt argumenteret," fortæller han.

"Chicago-skolen"

University of Chicago er især kendt for den såkaldte "Chicago-skole" inden for økonomi anført af Nobelpristagerne Gary Becker, Milton Friedman og den stadigt aktive professor Eugene Fama, der regnes som fadder til teorien om, at finansmarkeder altid er effektive.

Men skolen har også ansat Richard Thaler, der har fået Nobelprisen for det modsatte af effektive markeder, nemlig studiet af adfærdsøkonomi.

Det er også et universitet, der gerne betaler for at få de bedste forskere. Som adjunkt kan Niels Joachim Gormsen se frem til at få en løn, der er betydeligt højere, end en professor tjener i Danmark. Og oven i købet har han fået en særlig ordning, hvor han kun i begrænset omfang skal undervise, så han kan koncentrere sig om forskningen.

Foto: University of Chicago
Foto: University of Chicago

Fotografierne af Nobelprisvinderne med tilknytning til University of Chicago. Foto: University of Chicago.

Ifølge Lasse Heje Pedersen er det helt usædvanligt, at et universitet som Chicago ansætter en dansk ph.d.-kandidat.

"Topuniversiteterne har en helt klar tendens til kun at ansætte adjunkter fra andre topuniversiteter, og ofte læser de slet ikke ansøgninger fra andre steder. Så også derfor er det helt unikt, at de har ansat Niels Joachim, og at flere andre af de absolut bedste universiteter også ville have ham. Selv på New York University var det meget sjældent, at en ph.d.-kandidat blev taget af et sted som Chicago," siger Lasse Heje Pedersen.

Ansættelse betyder meget for studiemiljøet på CBS

Han understreger, at Niels Joachim Gormsens succes på forsker-jobmarkedet også har en bredere effekt:

"Det er et kæmpe boost for både instituttet og CBS. Både for os som undervisere og for de nuværende og potentielle ph.d.-studerende. Det får os endnu mere på landkortet og gør også, at vi kan tiltrække de bedste studerende," siger Lasse Heje Pedersen.

Foto: /ritzau scanpix/Erik Refner
Foto: /ritzau scanpix/Erik Refner

Professor Lasse Heje Pedersen, CBS Foto: /ritzau scanpix/Erik Refner.

Han forklarer i øvrigt, at det slet ikke var på tale at ansætte Niels Joachim Gormsen på CBS.

"Som de gode amerikanske universiteter har vi et princip om, at vi aldrig direkte ansætter dem, som vi har uddannet. De skal først ud og opleve et andet miljø. Men det kan selvfølgelig være, at de senere kommer tilbage til os, hvis deres forsknings- og undervisningskompetencer fortsætter med at udvikle sig," siger Lasse Heje Pedersen.

Selv om Niels Joachim Gormsen nok er den største stjerne blandt de yngre finansforskere, er han ikke den eneste. I flere år har CBS fået penge fra Danmarks Grundforskningsfond til forskningscenteret Centret for Finansielle Friktioner, FRIC, der har leveret en række stærke ph.d.- kandidater og forskning, der har vakt international opmærksomhed, anført af professor David Lando som centerchef.

Niels Joachim Gormsens medstuderende, Christian Skov Jensen, er blevet ansat på det højt respekterede italienske Bocconi Universitet, og andre ph.d.-kandidater er blevet ansat ved blandt andet Federal Reserve Bank of New York og University of Virginias Darden School of Business.

"Jeg overvejede at læse min ph.d. i udlandet. Men i København sad Lasse, og det var det afgørende for mig. Forskning er et håndværk, og derfor er det vigtigt at have en god læremester," siger Niels Joachim Gormsen.

Foto: Jan Bjarke Mindegaard/FinansWatch
Foto: Jan Bjarke Mindegaard/FinansWatch

Nogle af de matematiske beviser der ligger bag Niels Joachim Gormsens ph.d.-afhandling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Flere stramninger af loven om hvidvask har øget bødestraffen. | Foto: Tariq Mikkel Khan

NSK og Nordea strides om lovgivning

Læs også