Sydbank-analytiker: Nordeas hvidvasksag koster næppe voldsom bøde

Nordea har sat godt 700 mio. kr. af til sagen.
Mikkel Emil Jensen er analytiker i Sydbank. | Foto: Sydbank
Mikkel Emil Jensen er analytiker i Sydbank. | Foto: Sydbank
AF MARKETWIRE

Danske myndigheders beslutning om at rejse formel tiltale mod Nordea for at have overtrådt hvidvaskloven i perioden fra 2012 til 2015 har ikke de store finansielle konsekvenser for storbanken, men kan koste på imagekontoen. 

Det vurderer Sydbank-analytiker Mikkel Emil Jensen over for MarketWire.

Han peger på, at Nordea selv oplyser, at den har hensat til sager om foranstaltninger til forebyggelse af hvidvask, og at banken venter, at hensættelsen er tilstrækkelig til at dække sagen.

Nordea havde selv håbet at indgå et forlig og havde ventet en bøde. Men ifølge Mikkel Emil Jensen er der angiveligt opstået uenighed om, hvorvidt sagen skulle bedømmes på baggrund af lov fra dengang sagen er fra - det vil sige 2015 og tidligere - eller nyere og skrappere regler.

”Sagen er ikke ny, og Nordea har flaget for den flere gange før. Så sagen er ikke overraskende. Men man havde nok håbet på, at den kunne klares uden for retten,” siger Mikkel Emil Jensen.

Økonomisk bør sagen ikke få de store konsekvenser, mener Sydbank-analytikeren.

”Det er farligt at byde på, men jeg vil tro, at det kan give en bøde på et tocifret millionbeløb i danske kroner. Men det er nok også det, der er lidt uenighed om, altså i forhold til, om det er den daværende lov, eller om det skal bedømmes efter den aktuelle lov.

Umiddelbart har sagen heller ikke fået større konsekvenser for Nordea-aktien, der ligger 0,9 pct. lavere i 84 kr.

”Investorerne tager det med sindsro. Men det er måske også mere noget, der påvirker de bløde værdier, altså forholdet til bankens image, at det her nu skal i retten,” vurderer Mikkel Emil Jensen. 

Hos Nordea hersker der også ærgrelse over sagen.

”Nordea har flere gange tidligere erkendt, at der dengang var mangler i vores systemer og processer til at bekæmpe økonomisk kriminalitet; det undskylder vi for, og vi har flere gange sagt, at vi forventede at modtage en bøde. Men vi er ikke enige i National enhed for Særlig Kriminalitets vurdering af sagen,” siger Anders Holkmann Olsen, chefjurist i Nordea Danmark, og fortsætter:

”Kernen er, at der er tale om en gammel sag, som i visse tilfælde går mere end ti år tilbage, og som nu blandt andet vurderes på grundlag af efterfølgende lovgivning. Som nævnt tidligere har vi forventet at modtage en bøde, men efter vores vurdering bør sagen afgøres på grundlag af retstilstanden på det relevante tidspunkt – en holdning, som vi blandt andet understøttes i af tre førende advokatkontorers særskilte juridiske vurderinger.”

Det er National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, der har rejst tiltale mod Nordea for brud på hvidvaskloven. 

”Tiltalen i sagen er den mest omfattende om overtrædelser af hvidvaskloven, som vi har set i banksektoren i Danmark. Nordea har efter vores vurdering i adskillige tilfælde tilsidesat sine forpligtelser. Dermed er godt 26 mia. kr. strømmet gennem banken, på trods af at der kunne være mistanke om, at pengene var knyttet til hvidvask,” siger advokaturchef Nathalie Ghiorzi ifølge en meddelelse fra NSK.

Der er ikke fundet grundlag for at rejse tiltale mod enkeltpersoner i sagen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job