Nordeas bøde kan blive langt større end antaget

Nordea har reserveret 700 mio. kr. til bøder i hvidvasksager, men det kan vise sig at være alt for lidt, vurderer hvidvaskforsker fra CBS.
Nordea er blevet tiltalt for at have overtrådt hvidvasklovgivningen. | Foto: Rune Aarestrup Pedersen
Nordea er blevet tiltalt for at have overtrådt hvidvasklovgivningen. | Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Bøden i Nordeas hvidvasksag kan blive langt større, end banken hidtil har meldt ud, hvis sagen ender med at gå anklagemyndighedens vej. 

Det vurderer Kalle Johannes Rose, forsker i hvidvasklovgivningen ved CBS, der særligt hæfter sig ved, at Nordea i en kommentar til tiltalen udtrykker ærgrelse over, at det ikke er lykkes at lukke sagen udenom retten. 

Det er ifølge Kalle Johannes Rose en bekræftelse på, at der ligesom i Danske Banks hvidvasksag har været et forhandlingsforløb forud for tiltalen, og at det - i modsætning til i Danske Banks hvidvasksag - ikke er lykkes parterne at blive enige. 

”Det indikerer, at NSK (National Enhed for Særlig Kriminalitet, red) må gå efter signifikant mere, end banken selv havde forventet at betale. Ellers må man formode, at Nordea ville have accepteret et præsenteret bødeforlæg,” siger Kalle Johannes Rose. 

700 millioner kan være for lidt

National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har fredag tiltalt Nordea for at have overtrådt hvidvaskloven i en sag, som ifølge NSK er ”den mest omfattende” sag om overtrædelser af hvidvaskloven i den danske banksektor. 

Sagen omhandler mistænkelige transaktioner for 26 mia. kr. i navnlig Nordea-filialen på Vesterbro, og banken har valgt at gå til domstolene i stedet for at løse tvisten udenfor retssalen, hvilket ifølge Kalle Johannes Rose siger noget om, hvor langt Nordea og NSK har været fra hinanden. 

Nordea har selv reserveret 95 mio. euro eller ca. 700 mio. kr. til betaling af bøder i sager om hvidvask, og det kan vise sig at være for lidt.

I Danske Banks hvidvasksag - der ikke er direkte sammenlignelig, da parterne her mødtes i forlig - accepterede banken en bøde fra NSK på 3,5 mia. kr. for at have gennemført transaktioner for ikke under 14 mia. kr. for en række mistænkelige kunder i den såkaldte non-resident portefølje.

”Da man ikke kan blive enig og i stedet vælger en domstolsprøvelse, så må vi formode, at NSK’s vurdering af bødens størrelse ligger meget langt fra de ca. 700 mio. kr., som Nordea selv har estimeret i sit årsregnskab,” siger han og tilføjer: 

”Sådan en sag kan tage år og koster enorme mængder tid og advokatsalærer – for slet ikke at tale om dårlig presse. Så hvis parterne havde været bare nogenlunde tæt på hinanden, må man formode, at Nordea havde indgået et forlig.”

Første bank i retten

Da Danske Banks hvidvasksag blev afgjort ved forlig, er der ifølge Kalle Johannes Rose stadig mange åbne spørgsmål om fortolkningen af hvidvaskreglerne. Og selvom Nordea gerne havde været denne sag foruden, vil den bidrage med værdifuld viden for andre dele af samfundet, vurderer Kalle Johannes Rose. 

”Jeg ser personligt frem til, at vi endelig får en hvidvasksag for domstolene. Det er første gang, vi får en domstols afgørelse af sådan en sag, og det vil fortælle meget om fortolkningen af gældende regler og praksis.”

Nordea har ingen kommentarer, men har i en pressemeddelelse erklæret sig uenig i NSK’s vurdering af sagen og henvist til, at der er tale om en gammel sag. 

Nordeas sag skal køre i København Byret. Den præcise dato er ikke fastsat endnu. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også