Nordiske kurs-tæsk til danske banker

Det har været et hårdt halvår for den danske banksektor, og det kan aflæses på flere pengeinstitutters aktiekurs – også hos de største banker. Sammenligner man med vores nordiske naboer, så ser det ikke godt ud.

To markante bankkrak har præget den danske banksektor i løbet af det første halvår af 2011. Først måtte Amagerbanken give op, og senest kastede Fjordbank Mors håndklædet i ringen.

Læs alt om dramaet på Mors

Læs alt om Amagerbankens krak

Krakkene og den tilhørende lovgivning har lagt et stort pres på de danske banker. Blandt andet har flere mindre pengeinstitutter oplevet store kursudsving – særligt i negativ retning – og derudover er debatten om funding i høj grad taget til igen.

Småbanker har tabt en fjerdel af værdien i 2011

Men det er ikke kun de mindre og mellemstore banker, som har måttet tage den nye virkelighed til efterretning. Også de største danske banker har oplevet en nedadgående aktiekurs henover årets første seks måneder. Sammenligner man de største banker i Danmark, Norge og Sverige, så skiller Danmark sig uheldigt ud.

Som listen antyder, er det Danske Bank, der ligger længst væk fra duksepladsen – og det er sågar temmelig langt væk.

Swedbank er duks

Øverst ligger Swedbank, som i den grad skiller sig positivt ud. Som den eneste af de største banker, kan man se tilbage på et halvår med en stigende aktiekurs – også selvom juni var en dårlig måned for Swedbank-aktien. Derefter følger et bredt midterfelt, hvor udviklingen har været meget ens med kursfald på 7-10 pct. Nederst ligger Danske Bank med et kursfald på 28 pct.

Det er ikke kun banksektorens overordnede udvikling, der har påvirket Danske Bank. Selskabet har i løbet af årets første seks måneder også præsenteret nogle skuffende regnskabsmeddelelser. Derudover har den danske storbank også foretaget en kapitaludvidelse, ytret ønske om tilbagebetaling af statslån, samt indsat Eivind Kolding som ny bestyrelsesformand.

Danske Bank vil hente 20 milliarder

Tema: Danske Banks regnskab 2010

Kurssmæk til Danske Bank

Her er Danske Banks nye formand

Selvom Danske Banks kursfald er markant større end hos de nordiske naboer, så er det en historie, der gentager sig på dansk grund.

Flere danske kursfald

Jyske Bank har eksempelvis måttet notere sig en aktiekurs, der over de seneste seks måneder har bevæget sig mere end 20 pct. i den gale retning. Hos Sydbank har man haft et kursfald i samme periode på næsten 25 pct., og værst ser det ud hos Spar Nord Bank, der har kunnet se sine aktier dale med 30 pct. i værdi.

Spar Nords "mini-udstedelse" uhyre vigtig

Spar Nord: Er der efterspørgsel, slår vi til

Også i sammenligning med bredere indekser, ser udviklingen i de danske banker skidt ud. Således har både OMX Nordic Banks og MSCI Europe Banks præsteret bedre end de ovennævnte banker fra Danmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også