EU sender dansk realkredit til ekstra-tjek

Dagens direktivforslag fra EU-Kommissionen vil være godt nyt for det danske realkreditsystem, men en redning er ikke i hus endnu.
Foto: Francisco Seco
Foto: Francisco Seco

Det er endnu for tidligt at finde champagnen frem for den danske realkreditsektor og de danske boligejere, men måske et lille glas rosé eller måske asti vil være på sin plads her i sommerferien.

Omkring middagstid vil EU-Kommissionen løfte sløret for detaljerne i det nye kapitalkravsdirektiv CRD 4, men FinansWatch erfarer, at der er grund til behersket jubel i Danmark, fordi kommissær Michel Barnier har til en vis grad lyttet til de danske argumenter for, at de danske realkreditobligationer også fremadrettet skal vurderes som sikre aktiver, når banker og andre finansielle institutioner skal gøre deres likvide beholdning op.

Helt overbevist er Michel Barnier og hans folk dog ikke endnu, så selvom de danske realkreditobligationer fortsat kan tælles med som sikre aktiver i likviditetsopgørelserne, så sender kommissæren de danske realkreditobligationer til en slags ekstra-tjek hos det europæiske banktilsyn, der skal vurdere, om likviditeten er tilstrækkelig høj.

Stor sejr

En anden ting er, at EU-Kommissionen vil kigge nærmere på de danske flexlån, eller rentetilpasningslån, frem mod 2015. Det tolkes som værende en stor sejr for tilhængerne af fleks-systemet, da det ikke vurderes, at EU vil blande sig i den særlige låntype.

Største frygt fremadrettet er det politiske spil, der kommer til at køre, hvor England er en slags ”hovedfjende”, fordi englænderne har en helt anden måde at finansiere fast ejendom på, hvorfor de engelske politikere vil tale mod de danske realkreditobligationer.

Til politiken.dk siger en kilde i embedsmandsværket i EU-Kommissionen, at "Den tidligere store trussel mod Danmark er blevet afværget".

"Der var oprindeligt potentielt uheldige sidekonsekvenser, men det er lykkedes at overtale Barnier (Michel Barnier, EU-kommissæren bag udspillet, red.) til, at udspillet får en form, så de uheldige sidekonsekvenser ikke længere rammer Danmark", siger kilden til politiken.dk.

DR: Dansk realkredit er reddet

Realkreditten overvejer F1-låns fremtid

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også