Realkreditten overvejer F1-låns fremtid
De helt korte danske rentetilpasningslån er på det seneste kommet i alvorligt blæsevejr.
Både Nationalbanken, EU og adskillige eksperter på området har længe påpeget, at de stadig større årlige refinansieringsauktioner, hvor flekslånene får fastsat ny rente, i tider med markedsuro risikerer at skade den finansielle stabilitet i Danmark.
Senest har kreditvurderingsbureauet Moody's sænket sin rating af flere danske realkreditselskaber - bl.a. med henvisning til risikoen i forbindelse med flekslånene.
Realkredit-direktør på Bloomberg
Blæsevejret har fået realkreditsektoren til at kigge på, hvordan systemet kan ændres, så risikoen mindskes.
I et interview med det internationale erhvervsmedie Bloomberg News offentliggjort fredag morgen lufter direktør i Realkreditforeningen Karsten Beltoft nogle af de muligheder, der i øjeblikket overvejes.
"Vi må udvikle låneprodukter, der kan give den variable rente, men uden refinansieringen," siger Karsten Beltoft til Bloomberg.
Netmedie: F1-lån kan snart være fortid
Med afsæt i Bloomberg-interview skriver Berlingskes erhvervssite, Business.dk, fredag, at "Realkreditten vil slå etårige flekslån ihjel". Karsten Beltofts udtalelser til Bloomberg udlægges som om, at F1-lånene allerede står med det ene ben i graven.
Det er dog langt fra tilfældet, siger Karsten Beltoft til Epn.dk.
"Det er vist det, man kalder en overfortolkning," lyder det fra Karsten Beltoft.
Beltoft: F1-lån er ikke ved at forsvinde
"Vi er i gang med at sprede auktionerne ud over året. I den forbindelse kigger vi også på, hvad vi ellers kan gøre for at mindske refinansieringsrisikoen. En af mulighederne kunne være at indføre nye alternativer til F1-lånene. Vi havde tidligere nogle femårige obligationer med etårige rentefastsættelser. Det kunne være en mulighed at genindføre dem, men der ligger endnu intet konkret i det," siger Karsten Beltoft til Epn.dk.
"F1-lånene er ikke lige ved at forsvinde. Men det er klart, at der i branchen er nogle overvejelser i forhold til, hvordan fremtiden skal være, når nu både ratingbureauer, EU, Nationalbanken og andre ikke er speicelt begejstrede for F1-lånen," siger Karsten Beltoft.