Avis: Ny lånepakke afskærer bankerne fra kapitalmarkedet

Fra flere sider vurderes det, at mange banker vil melde pas til Bernsteins likviditetspakke, fordi brug af ordningen kan stille dem i dårligt lys hos investorerne på kapitalmarkederne.

Børsen skriver, og citerer en række kilder, at der kan være flere farlige fælder forbundet med at gøre brug af den nye 400 mia. kr. store likviditetspakke fra Nationalbanken.

”De største pengeinstitutter, der skal funde sig i udlandet, de vil nok ikke røre ordningen med en ildtang, fordi den netop vil stille dem i et dårligt lys, hvis de pantsætter dele af deres udlånsbog,” siger Christian Hede, aktieanalytiker i Jyske Bank til Børsen.

Nykredit overvejer lån hos Bernstein

Også Jesper Berg, underdirektør i Nykredit ser udfordringer i forhold til brugen af den nye låneordning fra Nationalbanken.

"Faciliteten er isoleret set en kærkommen forbedring af fundingmulighederne for mange banker, men den vil ikke gøre det nemmere for bankerne at skaffe anden seniorfunding, for de kreditorer kommer til at stå bag i køen. Så det bliver sværere at komme ud på kapitalmarkedet,” siger Jesper Berg.

Kreditorernes udsigter forringes

Jørn Astrup Hansen, tidligere bankdirektør og nuværende oprydder i bl.a. EBH-koncernen for Finansiel Stabilitet, peger overfor avisen på, at det er utrolig vigtigt, at bankerne skriver meget tydeligt i deres regnskaber, hvis de har pantsat dele af deres lånebog i Nationalbanken.

"Faktisk er der et større behov for at oplyse om låntagningen i Nationalbanken. I modsætning til staten får Nationalbanken pant for sit engagement. I takt med at de statsgaranterede lån erstattes med pantesikrede lån i Nationalbanken, forringes således udsigterne for bankens øvrige kreditorer,” siger Jørn Astrup Hansen.

En række bankdirektører fra Basisbanken og Aarhus Lokalbank til Østjydsk Bank og Andelskassen J.A.K. Slagelse takker alle nej til at benytte sig af den nye lånefacilitet nu og her, men vil ikke afvise, at det på sigt kan være en mulighed.

Nykredit overvejer lån hos Bernstein

S&P: Bernstein-pakke ingen hjælp for kapitalplagede banker

Banker og analytikere klapper af likviditetspakke

Finanstilsynet: Ingen automatisk bremse på Bernsteins likviditet

Nationalbankens låneordning er et plus for problembanker

Nationalbanken udvider bankernes belåningsgrundlag med 400 mia. kr.

Bjerre-Nielsen: Bernstein kan ikke stoppe bankkrak

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også