Banker og analytikere klapper af likviditetspakke

Nationalbankens meddelelse fredag om vilkårene for at danske banker kan stille deres udlånsportefølje som sikkerhed for likviditet modtages med klapsalver af banker og bankanalytikere.
Af RITZAU FINANS

Det skriver Økonomisk Ugebrev. På den baggrund venter ugebrevet stigninger i bankaktierne i den kommende tid.

"Låneordningen giver bankerne mulighed for at belåne deres mere solide udlån og til gengæld få frigjort likviditet på vilkår, som er ekstremt attraktive i forhold til vilkårene på det internationale lånemarked. Dermed er der igen tale om en kraftig offentlig subsidiering af de danske banker, som dog kan argumenteres hjem med henvisning til samfundsmæssige hensyn. Aktieanalytikere kalder renten, bankerne skal betale til Nationalbanken for meget billig. Bankerne skal betale den officielle korte rente på 1,55 pct. hvilket er markant lavere end 6 måneders renten på interbank-markedet," skriver ugebrevet.

Samlet vurderer Nationalbanken, at bankernes belåningsgrundlag forøges med 400 mia. kr.

"Dermed påtager Nationalbanken sig også en enorm risiko, da kvaliteten af bankernes udlån - og de underliggende sikkerheder - hurtigt kan forringes kraftigt. Nationalbankens nye låneordning, som tidligere er varslet, giver bankerne mulighed for at belåne udlån, som svarer til Finanstilsynets definition på udlån af normal kreditkvalitet, forklarer ugebrevet og fremhæver, at belåningen kan ske med et såkaldt hair cut på 35 pct., så bankerne for hver udlånskrone i disse kreditkategorier kan få 65 kroner ud i likviditet."

Reducere kreditklemme

Men Bankpakke 5 kommer til at betyde rigtig meget for bankernes funding.

De må ventes, at bankaktierne de kommende uger stiger over en bred kam, ikke mindst når udenlandske investorer opdager, at de mest akutte funding problemer i danske banker er løst, og endda til rabatpriser for bankerne.

"Set gennem samfundsmæssige briller kan man håbe på, at bankernes lettere adgang til likviditet vil reducere den aktuelle kreditklemme, men der er ingen mekanismer, som sikrer dette," vurderer Økonomisk Ugebrev.

/Ritzau Finans/

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også