FinansWatch

Nationalbankens låneordning er et plus for problembanker

Nationalbanken har fredag givet danske banker en håndsrækning i forhold til at skaffe likviditet. Fra og med oktober får pengeinstitutterne ret til at låne op mod 400 mia. kr. i Nationalbanken mod sikkerhed i egne gode udlån. Renten, bankerne skal betale, svarer til udlånsrenten, som i dag er på bare 1,55 pct.

"Rentesatsen er ekstremt lav, så det er relativt positivt for de banker, der har problemer i den her retning," vurderer bankanalytiker i Jyske Bank, Christian Hede, over for Ritzau Finans.

Han mener, at den lave rentesats kan stille de sunde banker i et dilemma, da de får mulighed for at veksle sunde udlån med billig likviditet i Nationalbanken. Alligevel bliver dog nok kun banker, der virkelig har behov, der vil gøre brug af ordningen. Det skyldes, at de sunde banker i forvejen kan få nogenlunde tilsvarende lånevilkår gennem såkaldte commercial papers. Desuden vil bankdirektørerne formentlig frygte markedets dom, hvis det kommer frem, at ordningen er benyttet, også selv om den er anonym.

"Hvis man skal låne penge andre steder, vil det være et dårligt signal, at man har pantsat sine udlån. Spørgsmålet er godt nok, om man vil kunne se det. Vi har tidligere hørt, at det ikke vil være tilfældet, men omvendt kan man forestille sig, at de banker, der ikke har benyttet ordningen, finder på at skrive det i deres regnskaber. Derved kunne man få en form for negativliste," fremhæver Christian Hede.

Nationalbanken har hidtil givet bankerne mulighed for at låne mod sikkerhed i stats- og realkreditobligationer, men den ordning udvides fra oktober, så bankerne kan stille sikkerhed i form af egne gode udlån. Selve beslutningen om at udvide bankernes belåningsgrundlag blev annonceret allerede i august og skabte dengang stor debat om, hvordan centralbanken ville sikre sig mod overbelåning, samt at kun gode udlån belånes.

Løsningen er blevet, at Finanstilsynet fremover overvåger, om de udlån, der stilles som sikkerhed, kan betegnes som sunde. Samtidig vil bankerne kun kunne låne 67,5 kr. til Nationalbankens lave udlånsrente for hver 100 kr., de stiller med i belåningsgrundlag.

"I den teoretisk perfekte verden havde det nok været bedst, hvis renten havde været højere. Den forestående, forventede og meget omtalte konsolidering i den danske banksektor bliver i hvert fald ikke sparket yderligere i gang af det her, og dermed har jeg også sagt, at det måske var en god ide, at vi fik ryddet lidt op," siger Christian Hede, der heller ikke mener, at det bør få en større effekt på aktiekurserne.

"Rentesatsen er lav, så det er selvfølgelig positivt for de banker, der har haft problemer af den her art. På den anden side bliver man ikke en god forretning af, at man får løst den her del af det. Derfor ser vi heller ikke nogen særlig kursreaktion, og det bør man nok heller ikke," konstaterer Christian Hede.

Nationalbanken udvider bankernes belåningsgrundlag med 400 mia. kr.

Bernsteins likviditetsmaskine mangler stadig tandhjulene

Nationalbanken: Ingen ny likviditet på vej

Nils Bernstein ejer snart din bil

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs