Svensk stat i storudsalg af Nordea-aktier

Den svenske regering gjorde her til aften alvor af meldingen om, at staten ønsker at reducerer sin ejerandel i bl.a. Nordea. Staten sælger ikke mindre end 6,3 pct. af aktierne.
Foto: Hougaard Niels
Foto: Hougaard Niels
AF KASPER KRONENBERG

Så skete det.

Den borgerlige svenske regering meldte allerede ud i sin første regeringsperiode, at den ønskede at skille sig af med en lang række aktieposter i store svenske selskaber, som bl.a. SAS og Nordea, da en stat ikke er den bedste ejer af kommercielle virksomheder.

Her til aften blev der så trykket på knappen efter flere års tøven om den indflydelsesrige aktiepost, da den svenske stat i en såkaldt ”book-building”-runde sælger ud af ikke mindre end 225 millioner aktier, hvilket svarer til 6,3 pct. af den samlede aktiekapital.

Stor interesse

”Interessen for aktierne er enorm, folk slås om dem,” siger en kilde til det svenske erhvervsite di.se.

Det er investeringsbankerne Nomura, Morgan Stanley og SEB Enskilda, der har fået til opgave at finde nye ejere til de mange aktier, så her til aften sidder børsmæglerne og ringer rundt til institutionelle kunder, som viser stor interesse for at få fingrene i bankaktierne.

Det er aktier for 20 mia. kr., der skal sælges og normalt er der en mindre rabat for køberne, når de køber i en ”bookbuilder”-runde, men den store interesse forventes at sikre den svenske stat en god pris for aktierne.

Hånd under kursen

Salget ventes at lægge et pres på Nordea-aktien fredag morgen, ligesom også andre bankaktier kan opleve at der kommer tryk på kursen, da nogle investorer muligvis slipper andre finansaktier for at få råd og ”plads” i deres porteføljer til Nordea-aktierne.

Den svenske stat har dog garanteret, for at lægge en hånd under kursen, at den ikke i løbet af de næste 90 dage vil sælge flere Nordea-aktier.

Nordea præsenterede onsdag morgen et yderst solidt årsregnskab, der manifesterede bankens stærke position i Norden.

Schütze: Fint med statsejede banker, men...

Schütze: Opsvinget redder ikke små virksomheder

Clausen punkterer opkøbsscenarie

Clausen: Finanskrisen bragte os tættere på kunderne

Clausen nedtoner udlåns-stop

Nordea tavs om svensk aktiesalg

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også