FIH Erhvervsbank får junk-status

Mens FIH-ledelsen arbejder stenhård på at forbedre sin forretning og sit omdømme har Moodys netop placeret banken i junk-kategorien.

Forleden fremlagde FIH-ledelsen en strategiplan, der skal nedbringe bankens balance og risiko og på sigt sikre en bedre rating hos kreditbureauerne og dermed adgang til billigere funding. I dag har Moodys så sat sit rating af banken yderligere ned. Det betyder, at FIH Erhvervsbank nu har junk-status.

FIH Erhvervsbanks rating er sænket fra Baa3 til Ba1, hvilket er det første niveau af det, der betegnes som junk. Det betyder, at investorer typisk vil kræve en væsentlig merrente for at købe FIHs obligationer.

Mindre støtte fra staten

Nedgraderingen skyldes en generel vurdering af den danske stats generelle vilje til at gå ind og holde hånden under nødlidende banker. Og selvom de fleste iagttagere undrer, sig over, at Moodys ikke har indregnet konsekvenserne af Bankpakke III før Amagerbanken viste dem i praksis, så har en lavere rating konsekvenser for prisen, når der skal hentes penge på kapitalmarkedet. Det skal FIH Erhvervsbank for alvor i løbet af 2012 og 2013, hvor man skal refinansiere statslån for 50 mia. kr.

”Det eneste Moodys har taget stilling til nu er, at støttemulighederne fra staten ud af ratingen. Man ændrer Danmark fra et høj-støtteland til et lav-støtteland. Men der er også andre muligheder for støtte,” siger Thomas Hovard, kreditanalytiker i Danske Markets, og peger på, at Moodys på sigt vil kigge på støtten fra FIHs nye ejere med ATP i spidsen.

Stærke ejere

Det forventer han vil udløse, at FIH Erhvervsbanks rating igen vil blive forbedret. En forventning, der er blevet styrket i kraft af det udspil fra regeringen, der vil give ATP mulighed for at blive majoritetsaktionær i banken. Det er vigtigt, da det vil øge ATPs mulighed for at holde hånden under FIH Erhvervsbank, hvis den skulle komme i problemer.

At en lang række banker nu har måttet se deres rating dale vil på lang sigt blive udlignet af fælles europæiske regler på området, vurderer Thomas Hovard.

”Det er negativt på kort sigt, men ligegyldigt på lang sigt, hvor alle lande skal have nogenlunde de samme regler. Så alle europæiske banker vil på sigt blive downgradet på grund af det her. Men det er selvfølgelig uheldigt på kort sigt, at vi er først ude med det her,” siger han til Finanswatch.

Moodys sænker ratingen for danske banker

Danske: Graven hiver skeletterne ud af skabet

Graven og Sjøgreen klar med ny strategi

Regnskab: Massive nedskrivninger i FIH

Læs hvad FIH-direktør Henrik Sjøgreen mener om den nye rating lidt senere på FinansWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også