Finansrådet: Bankpakke III banker ratingen ned

Dagens nedgraderinger af de danske topbanker understreger, at det var en fejl at gå ene og blindt ud i reguleringsjunglen, lyder det fra Finansrådet.
Foto: Hougaard Niels
Foto: Hougaard Niels

Moody's nedgradering af seks af Danmarks største banker er en direkte konsekvens af danmarks politiske enegang på reguleringsfronten. Sådan lyder budskabet fra Finansrådet, der samtidig advarer mod yderligere skridt i den retning.

"Bankpakke III har i princippet rigtige egenskaber, men den danske enegang i implementeringen giver store udfordringer for den danske banksektor. Virkningen af bankpakke III understreger nødvendigheden af, at reguleringen af den finansielle sektor skal baseres på internationale regler," skriver Finansrådets direktør Jørgen Horwitz i en meddelelse," og uddyber:

Vi befinder os stadigvæk i efterdønningerne af den finansielle krise og faktum er, at der i hovedparten af de andre europæiske lande fortsat eksisterer de facto statsgarantier. På længere sigt er dette ikke en holdbar løsning, men så længe resten af Europa er støttet af et statsligt sikkerhedsnet, bliver danske banker ramt hårdt, når Danmark går enegang."

Samtidig peger Jørgen Horwitz på, at man nu fra politisk side bør holde tilbage med tæskene til hans branche.

Reguleringspause

"Nedjusteringen understreger tydeligt, at der ikke er plads til yderligere særlige danske initiativer, som øger bankernes omkostninger i form af specielle danske reguleringstiltag eller øgede skatter for den danske banksektor. En større omkostningsbelastning vil skade kreditmulighederne i Danmark og reducere den økonomiske vækst."

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) gjorde tidligere på dagen klart, at Moody's nedgradering i hans optik var en del af en bred europæisk trend, og ikke

"Jeg har noteret mig dagens udmelding fra Moody’s. I den forbindelse vil jeg slå fast, at Moody’s i øjeblikket fortager lignende undersøgelser i hele Europa. Det er altid beklageligt med nedjusteringer af danske pengeinstitutter. Som jeg forstår det, er reaktionen på de finansielle markeder imidlertid rolig her til formiddag," skrev Brian Mikkelsen i en meddelelse.

Mere:

Fisker: En skidt dag for dansk bankvæsen

Mikkelsen: Moody's er ikke kun efter Danmark

Sydbank: Ærgerlig nedgradering

Spar Nord: Vi er jo ikke blevet en ringere bank

Moody's: Intet ændret siden Amagerbanken

Det siger Moody’s om de danske banker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også