Realkreditforeningen: Kritiker er ikke helt opdateret

Berlingske Business kører forside-historie på kritik af det danske realkredit-system fra europæisk tænketank. Realkreditforeningen er dog ikke imponeret over substansen i kritikken.

”Vi lytter til kritik, også fra Bruxelles. Men vi er ikke nødvendigvis enige”.

Sådan skriver Realkreditforeningen i en pressemeddelelse efter Berlingske Business her til morgen havde haft fat i dommedags-tastaturet. Hans Martens, direktør i European Policy Centre i Bruxelles, pegede på, at det danske realkreditsystem er ustabilt, og kan bringe hele økonomien i fare. Hans Martens mener, at vi i Danmark har en for defensiv og afvisende indstilling til udenlandsk kritik, og at forsvaret for det danske realkreditsystem er et eksempel på det.

"Alle Hans Martens synspunkter har - ligesom en mængde anden kritik og bekymring - været fremført og drøftet i Danmark. Vi lytter til kritikken, uanset hvor den kommer fra, men vi er ikke altid enige. Eksempelvis ser vi ikke noget stabilitetsproblem i lån med ti års afdragsfrihed. I kronikken nævnes et eksempel med 80 pct. realkredit og 20 pct. bankgæld, men det er jo netop et klassisk eksempel på, at det en fordel at låntagerne kan benytte afdragsfrihed til først at afdrage dyrere bankgæld," siger Karsten Beltoft, direktør i Realkreditforeningen.

Ikke klar over

"Hvad angår refinansieringsrisikoen på rentetilpasningslån er jeg mere enig, men det er som om Hans Martens ikke er klar over, at der allerede er gjort en del for at sprede auktionerne over året, og at vi arbejder med yderligere tiltag på dette område," siger Karsten Beltoft ifølge pressemeddelelsen.

"Vi er opmærksomme på risiciene ved de nyere lånetyper, men jeg synes det hører med til historien, at tidligere kriser har været langt værre, bl.a. fordi disse lånetyper ikke fandtes. Målt på restancer og tvangsauktioner har vi klaret os bedre end først i 1990'erne, bl.a. i kraft af rentetilpasningslån og afdragsfrihed," slutter Karsten Beltoft.

Tænketank sidestiller dansk realkredit med subprime

Svagt boligmarked koster realkreditten dyrt

Danske: Kun dyb recession kan rokke ved realkredit-ratings

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også