FinansWatch

Tænketank sidestiller dansk realkredit med subprime

Berlingske skriver, at direktøren for European Policy Center opfordrer de danske politikere til at fjerne de afdragsfrie lån. Realkreditrådet rystet over sammenligningen med subprime.

Foto: AXELSEN SANNE VILS

I en kronik i Berlingske i dag påpeger Hans Martens, direktør for European Policy Center, risikoen for en lavine, der kan underminere det særlige danske realkreditsystem og dermed den danske økonomi. Han påpeger, ganske som en række økonomer tidligere har gjort det, at hovedproblemet er den private gældsætning, som endnu er forblevet uantastet af regeringen, der dette forår har haft travlt med at tøjle de offentlige finanser med 2020-pakken.

”Vi lever i farlige tider, og her må man tage den private gæld alvorligt. Danmark har en mulighed for at komme på forkant af udviklingen, men man må gå i gang nu,” siger Hans Martens.

Første skridt må ifølge Martens være at lade Nationalbanken stressteste realkreditsektoren, så man kan se, hvor hårdt en kombination af rentestigninger, udløb af afdragsfrihed og faldende huspriser vil ramme realkreditinstitutterne. Dernæst må man opbygge reserver, der svarer til scenarierne i stresstestene.

Helt ude i hampen

Hos Realkreditrådet er man rystet over sammenligningerne og perspektiver der trækkes til de amerikanske subprimelån.

»Sammenligningen med de amerikanske subprimelån er helt ude i hampen. Situationen i USA er jo, at de to største realkredit¬institutter de facto er nationaliserede, og hele systemet brød sammen under krisen, og tabene var enorme. Der har ikke været den slags tab i Danmark, og gennem hele krisen har de danske realkreditinstitutter kunnet sælge obligationer, fordi vi har et realkreditsystem med lav risiko. Forholdene kan slet ikke sammenlignes,« siger Realkreditrådets direktør, Ane Arnth Jensen.

Afdragsfrie lån ved at nå mætningspunkt

Kapitel 3: Meget kort hukommelse i sektoren

Avis: indgreb mod boliglån kan blive en katastrofe

Afdragsfrie lån er fredet

Brian M: Vil ikke fjerne de afdragsfrie lån

Mere fra FinansWatch

Dansk Handelsbanken-direktør stopper

Lars Moesgaard, adm. direktør i Handelsbanken Danmark, kommer ikke til at fortsætte i Jyske Bank, der 1. december officielt overtager den svenske banks danske forretning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs