FinansWatch

Analytiker: Han var ikke den bedste mand til jobbet

Eivind Kolding havde ikke de egenskaber, som fandtes lige under ham. Det kostede jobbet.

Dramatikken i historien om Eivind Koldings fyring skal findes i det faktum, at landets største bank har skiftet direktør med øjeblikkelig virkning.

Til gengæld er der ikke meget dramatik over årsagen til fyringen. Det mener Christian Hede, der er bankanalytiker hos konkurrenten Jyske Bank.

"Jeg tror ikke, at der ligger noget dramatisk til grund. Bestyrelsen har kigget frem, og der vurderer man, at Eivind Kolding ikke er den bedste mand til jobbet," siger Christian Hede.

Formand pegede på Kolding

Han mener dog alligevel, at det er ganske overraskende, at Danske Bank med bestyrelsesformand Ole Andersen i spidsen efter blot halvandet med Kolding i spidsen nu vælger at skifte ud.

Det var netop selvsamme Ole Andersen, der pegede på Eivind Kolding i sin tid som Peter Straarups afløser. Dengang sad den nu detroniserede bankchef som topchef hos Maersk Line og formand for Danske Banks bestyrelse, men han blev overtalt til at skifte posterne ud, og nu står det klart, at han ikke har levet op til forventningerne.

Eller rettere  - hvis man skal tro Danske Banks børsmeddelelse - så mener man, at han ikke vil gøre det fremadrettet.

"Jeg mener ikke, at han har fejlet. Han har haft en opgave med at få ændret Danske Bank og sætte nye mål. Det har han gjort, og nu venter der en nye opgaver, og der vurderer Danske Bank, at der er behov for en anden type," siger Christian Hede.

Et virkelig godt cv

Som afløser for Kolding har man valgt Thomas F. Borgen, der kommer fra en lederstilling i bankens Corporates & Institutions-afdeling.

"Thomas Borgen kommer med et virkeligt godt cv, og han er et naturligt valg, hvis man kigger internt. Det var enten ham eller Tonny Thierry Andersen (chef for personal banking, red.)," siger Christian Hede.

Han mener, at den nye direktør samtidig har den fordel, at han kommer med et uplettet image efter blandt andet en succesrig tid som direktør i norske Fokus Bank i perioden 2001-2009.

"Borgen kommer med en ren tavle. Han har ikke noget at gøre med de dårlige lån eller investeringerne i Irland og Nordirland. På den måde han ikke nogen umiddelbare fejltrin i baggagen. Det gør ikke nødvendigvis, at han får succes, men det forhindrer ham i hvert fald heller ikke," siger Christian Hede.

Tjen penge hurtigere

Det bliver nu Thomas F. Borgens opgave at drive Danske Bank i den retning, som bestyrelsen ønsker. Det handler blandt andet om, at banken skal være dygtigere til at tjene penge, og der skal samtidig eksekveres hurtigere.

Men alt tyder på, at det kommer til at foregå efter den udskældte strategi New Standards, der blev lanceret under Kolding, og som i højere grad end tidligere skal gøre Danske Bank til en nordisk universalbank.

"Danske Bank har under Eivind Kolding forladt sit geografiske fokus. Nu er det ikke længere landegrænserne, der bestemmer. Nu er der delt op efter kunderne efter inspiration fra Nordea. Samtidig er der mere fokus på lean - kan man gøre tingene smartere? Den proces er ikke afsluttet, så den overtager Thomas Borgen," siger Christian Hede.

Dårligt image

Danske Banks image har været under hårdt pres i de seneste år. Ikke mindst beslutningen om at satse mere på de mest rentable kunder har mødt kritik.

Det er dog næppe årsagen til Koldings overraskende exit.

"Det kan være en brik af flere, der har ført til bestyrelsens beslutning. Men jeg tror ikke, at det har spillet afgørende ind på nogen måde," vurderer Christian Hede.

Danske Bank-aktien faldt efter nyheden med omkring to pct., men efterfølgende har aktien rettet sig og ligger nu i toppen af C20-indekset med et løft på 1,7 pct.

Skibsrederen stødte på grund i Danske Bank

Ole Andersen anbefalede selv Kolding som direktør

Kollega: Borgen skærer igennem

Analytikere: Direktørskifte er god latin

Financial Times: Brutalt vagtskifte i Danske

Her er Danske Banks ny direktør 

Mere fra FinansWatch

"Blot fordi man er chef er det ikke sikkert at man får gode ideer"

Den amerikanske investeringsplatform Public.com, der er stiftet af danske Jannick Malling, er ved at opbygge en stor udviklingsafdeling i Danmark. Nu er selskabet rykket til nye lokaler centralt i København. Det skal gøre det nemmere at rekruttere medarbejdere og skabe de perfekte rammer for arbejdskulturen, så gode ideer kan boble op nedefra.

FA opfordrer til brug af sektoraftaler

Finanssektorens Arbejdsgiverforening opfordrer til brug af de særlige coronaaftaler, så en hverdag med hjemmearbejde og hjemsendte børn kan hænge sammen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs