Sparekasse kræver Max-pris skjult for offentligheden

Et af de centrale elementer i bedømmelsen af Bankpakke IV bliver holdt hemmeligt af hensyn til Sparekassen Sjælland. Finansiel Stabilitet vil samtidig ikke kalde bankpakken for en succes.

Hvad fik danskerne for at tage Max Banks dårlige lån på statens bøger og sælge den gode del af banken videre til Sparekassen Sjælland?

Det spørgsmål får lov at stå ubesvaret, hvis det er op til Finansiel Stabilitet og Sparekassen Sjælland. Det sker på trods af at købsprisen spiller en vigtig rolle i bedømmelsen af, hvordan Bankpakke IV virker.

"Sparekassen Sjælland vil gerne have det som en forretningshemmelighed. Det må vi respektere. Om det så kommer frem på et senere tidspunkt, det ved jeg ikke. Der fremgår selvfølgelig nogle tal af vores kommende regnskab, men det vil man ikke kunne lave en præcis optælling ud fra," siger adm. direktør i Finansiel Stabilitet Henrik Bjerre-Nielsen til FinansWatch og påpeger, at børsnoterede firmaer ikke offentliggør, hvad de betaler.

"Der er ikke noget krav om, at vi offentliggør de priser, vi handler til. Det svarer jo til, at vi er et børsnoteret firma. Der er heller ikke noget krav."

Men købssummen er vel en ganske vigtig del af puslespillet når det kommer til at bedømme Bankpakke IV, også som politisk projekt. Altså, kan man overhovedet få banker til at betale noget, der ligner en markedspris, når man sælger en bank hen over en weekend - har offentligheden ikke en stærk interesse i at vide, hvad staten har fået af Sparekassen Sjælland?

Max Bank-krak på kant med bankpakken

Afvejning

"Jo. Men der er jo nogle hensyn, der må vejes op. Hvis det, der gør, at man kan få en auktionsproces til at lykkes hen over en weekend blandt andet er, at køberen får lov til at hemmeligholde prisen, så har vi valgt at ligge mere vægt på at finde en løsning end at oplyse tallet."

Summen kan i øvrigt stadig nå at ændre sig, fortæller Bjerre-Nielsen.

Er det sådan at der stadig er nogle engagementer, der er i spil. Altså, kan Sparekassen Sjælland sidde og vælge lige nu?

"Der jo nogle engagementer, vi ikke havde tid til at gå i detaljer med. Og er Sparekassen Sjælland interesseret i dem, så behøver vi ikke afvikle dem, og det vil selvfølgelig være bedst."

Så de sidder og kigger på de store engagementer?

"Ja. Processen har først og fremmest gået på at sælge alting under fem mio. Datagrundlaget har ikke været til, at man også kunne når at kigge på de store."

Kan det betyde en efterregulering af købssummen?

"Den pris vi har fået, kan ikke blive dårligere. Og overtager man så noget fra Sparekassens side til de værdier, vi har sat lånene til, så gør vi selvfølgelig det."

Store besparelser for banker og stat

"Det får du lov at blive ved med at savne"

Finansiel Stabilitets bestyrelsesformand Henning Kruse Pedersen ønsker heller ikke at oplyse prisen, selv om han medgiver, at offentligheden har et vist krav på at vide hvad staten tjener.

Vi savner lidt at få at vide hvilken pris, Sparekassen Sjælland giver staten?

”Ja. Det får du lov til at blive ved med at savne,” siger Henning Kruse Pedersen.

Men i og med, at prisen er givet til en offentlig myndighed har vi vel krav på at høre den?

"Jo. Det har du ret i. Men det er ekstremt vanskelig at forklare medgiftsordningen."

I afvikler banken efter Bankpakke IV’s anden model, der betyder at I og Indskydergarantifonden begge stiller med et beløb, der skal dække tabet i den røde del af banken, der ender i Finansiel Stabilitet. Og så skal Sparekassen Sjælland betale for den grønne del af banken. Den sum ryger også tilbage til at dække tabet i den røde del af banken. Vi vil gerne vide hvor stor den sum er. Det er vel nogenlunde det korrekte regnestykke?

Regning for Max Bank: 1 mia. kr. 

Komplekst spørgsmål

"Måske. Men det er så kompliceret. Jeg kunne nok svare på det, men det har jeg ikke stunder til. Vi har ikke kommenteret på det for nærværende, og det gør vi måske, måske ikke, på et senere tidspunkt."

Men I kalder Bankpakke IV for en succes – hvordan kan I gøre det, uden at sige hvor meget grøn bank koster?

"Vi har da ikke udråbt Bankpakke IV til en succes. Vi har sagt, at vi har gennemført afviklingen uden nogen kreditorer taber penge. Det var den politiske hensigt med bankpakken, og sådan har vi brugt den."

Vil du så kalde Bankpakke IV for en succes?

"Det kan jeg ikke svare på. Det er et komplekst spørgsmål. Den har levet op til sit politiske formål."

Men I har vel færdigudregnet hvad Sparekassen Sjælland skal betale?

"Så rasende svært"

"Jo, jo. Vi har underskrevet kontrakten. Det kan jeg love dig."

Men hvad betaler de så?

"Hvis nu jeg så siger til dig, at i den sum er der nogle nedskrivninger og noget goodwill, og vi hæver goodwill med 200 mio. kr. og tager 200 mio. kr. i nedskrivninger, hvem er så blevet rigere?"

Ingen, lyder det som om..

"Og derfor kan man ikke meningsfyldt forklare prisen. Det er så rasende svært at kommunikere."

I Sparekassen Sjælland ønsker adm. direktør Lars Pettersson heller ikke at oplyse prisen. Den manglende af puslespillet om brugen af Bankpakke IV forhindrer dog ikke direktøren i – i modsætning til Henning Kruse Petersen – at udråbe pakken til en succes.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også