Max Bank-chef: Derfor faldt vi

Gamle lån, meningsforskelle og en svær balancegang førte til Næstved-bankens fald.

Lån fra før krisen, et konservativt finanstilsyn og en økonomi, der bare ikke hjælper. Sådan er faktorerne bag Max Banks fald, lyder det fra den nu tidligere adm. direktør Henrik Lund – der stadig mener, at banken kunne have klaret skærene.

”Hele historien omkring Max Bank stammer fra engagementer fra før krisen, typisk fem til syv år gamle, som man bare ikke har kunnet skille sig af med. Vi har forsøgt at forbedre dem og forsøgt at indhente sikkerhed. Vi har troet på, at det kunne lykkes. Men vi er så blevet overhalet af en udvikling i markedet,” siger den nu tidligere adm. direktør i Max Bank Henrik Lund, der kom til i banken i 2008, til FinansWatch.

Finanstilsynet: Derfor skulle Max Bank dø

Markedet lukkede

Han påpeger, at Max Bank også selv var klar over, at dele af udlånet var betændt – men at man mente at have taget nok hug på den front.

”Kigger man i vores seneste halvårsregnskab, så havde vi jo også taget nedskrivninger. Vi er ikke uenige i, at banken har haft en presset kreditbog. Vi er bare uenige i hvor mange nedskrivninger, den kræver. Den slags er jo ikke en videnskab i en tid, hvor ejendomme sådan set slet ikke handles, og hvor diskussionen i stedet går på, hvor meget man kan forrente forskellige steder, og hvor store pantværdierne er og så videre. Og der er tilsynet så meget mere konservative, at vi går fra at være pressede med et lille spillerum til at køre ud over afgrunden.”

”Vi måtte konstatere, at ny kapital ikke kunne findes på noget tidspunkt. Der skete nogen ting, der lukkede markedet, både på kapital og funding. Så vi forsøgte os i stedet med det, vi kaldte 2013, hvor vi skar ned på udlån og hævede indlån, og som sådan set kørte som forventet. Men den blev altså blevet overhalet af kreditbogen.”

Pegede mod fornuftig drift

”Vi mente ellers, at plan 2013 var begyndt at pege hen mod en fornuftig drift. Og så har vi den udlånsbog vi har, det kan vi ikke være uenige i. Men der er ikke noget endegyldigt svar på, hvordan man vurderer ejendomsværdierne i den. Og der må vi så bare konstatere, at vi er uenige med Finanstilsynet.”

Lund vurderer, at bankens ambitiøse nedskæringsplan kunne have reddet banken.

"Ikke nogen hjælpende hænder"

”Vi mener, at vi havde gode chancer for at gennemføre planen. I har jo skrevet lidt negativt om den, men alle indikationer hos os viste, at det kunne lykkes. Men der er ingen tvivl om, at det var en plan, der gik på en hårfin balance i forhold til de udfordringer, der var både med funding og med udløb af ansvarlig kapital,” siger Henrik Lund og forsætter:

”Men der var ikke noget, der indikerede, at planen ikke kunne lade sig gøre – indtil vi så blev overhalet af udviklingen. I forhold til økonomien må vi også bare konstatere, at der ikke nogen hjælpende hænder nogen som helst steder fra. Og så bliver man ramt, når man har den forkerte portefølje.”

Henrik Lund og hans kollega Henrik Borup Jeppesen fortsætter nu en periode i den røde del af Max Bank med endnu udefinerede opgaver. Det sker efter ønske fra Finansiel Stabilitet, som også brugte den model i Fjordbank Mors.

85 overflødige i Max Bank

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også