Finanstilsynet: Derfor skulle Max Bank dø

Krakbanken manglede ifølge Finanstilsynet mindst en kvart milliard på kapitalen.
Foto: STROYER TORBEN
Foto: STROYER TORBEN

Max Bank var alt, alt for optimistiske når banken kiggede på sine ejendomsudlån. Sådan lød Finanstilsynets tunge dom sidst i september, og selv om et dokument fra tilsynet afslører, at banken brugte de næste to uger på at komme med indvendiger, så var konsekvensen klar:

Max Bank skulle finde lige over en kvart milliard. Og det kunne banken ikke.

I modsætning til i flere af de andre krakbanker var der stort set ikke andet end ejendommene galt i Max; men på den front kunne tilsynet og banken da slet heller ikke blive enige:

"Finanstilsynet har endeligt konstateret, at banken generelt er for optimistisk ved værdiansættelsen af de ejendomme, som er stillet til sikkerhed for gælden til banken. Ved gennemgangen af bankens største engagementer vurderede tilsynet således i mange tilfælde en væsentlig lavere ejendomsværdi end den, banken selv havde opgjort," skriver tilsynet og fortsætter:

"Banken har derfor efter Finanstilsynets vurdering regnet sig frem til et alt for lille blanco i mange af de gennemgåede engagementer, hvilket har resulteret i, at banken kommer frem til et for lille nedskrivningsbehov på engagementer med OIV og reserverer for lidt kapital til dækning af kreditrisici ved opgørelsen af bankens solvensbehov."

Nye nedskrivninger

Den dom meddelte tilsynet Max Bank allerede i sidste måned.

"På et møde afholdt i Finanstilsynet mandag den 26. september 2011 blev banken orienteret om Finanstilsynets foreløbige vurdering af den første del af engagementsgennemgangen. Banken gav en orientering om mulige initiativer til at forbedre bankens kapitalforhold og solvensprocent. Banken fik frist til fredag den 30. september til at komme med bemærkninger til de foreløbige konkrete engagementsvurderinger."

Derefter oplister tilsynet en række indvendinger fra banken, der følte at myndighederne brød med egne standarder i deres vurdering af banken.

Ingen af bankens argumenter fandt dog for alvor nåde i tilsynet, og dermed var konsekvensen klar: Bankens solvensbehov rykkede fra lige over 11 til 18 pct., svarende til et nyt kapitalkrav på ca. 260 mio. kr. - og det var endda uden de ekstra nedskrivninger på over 300 mio. kr., Finanstilsynet mente at have fundet i Max Banks bøger.

Tyskland og Sverige

En gennemgang, der i øvrigt omfattede alle "(...) de 58 engagementer, der var større end 20 mio. kr. og en stikprøve af bankens engagementer i intervallet 2-20 mio. kr."

Af de 25 største engagementer var det ifølge tilsynet kun 2-3 stykker, der ikke var ejendomsengagementer. Samtidig havde Max Bank i stor stil brændt fingrene på udenlandske eventyr:

"En del af de ejendomsprojekter, som banken har været med til at finansiere, vedrører endvidere kommanditistselskaber, hvor selskabernes ejendomme er placeret i enten Tyskland eller Sverige. Disse engagementer var generelt svage," skriver tilsynet der også peger på, at en række af bankens storkunder vaklede på randen af konkurs:

"(...) en betydelig andel af bankens største kunder i dag enten er konkurstruet eller allerede er erklæret konkurs. Det gælder både i forhold til ejendomsengagementer, men også for andre af bankens kunder. For eksempel er et af bankens større ikke-ejendomsrelaterede engagement med en koncern, der aktuelt er under rekonstruktion."

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også