Avis: Statsmilliarder på vej til opkøbssultne banker

Bankpakke IV er på trapperne og Børsen erfarer, at det store element bliver, at staten vil eftergive lån for milliarder af kroner, til de sunde banker, der overtager et nødlidende institut. Samtidig forlænges statsgarantien fra Bankpakke II med et år. (Opdateret)
Foto: Krabbe Lars Jyllands-Posten
Foto: Krabbe Lars Jyllands-Posten

Den længe diskuterede bankpakke IV ventes i dag at blive vedtaget af et flertal i Folketinget, fordi politikerne på Christiansborg ønsker at vedtage en ny bankpakke, inden et folketingsvalg eventuelt udskrives senere på ugen. Den finansielle uro har bl.a. ført til, at fundingmarkederne igen er ved at fryse fuldstændig til, så politikerne ønsker at sikre en løsning, inden der går valgkamp i den.

Børsen skriver, at staten er villig til at eftergive lån for milliarder af kroner til de banker, der måtte ønske at overtage et nødlidende pengeinstitut. Det kan være lige nøjagtig den medicin, der skal til for at skubbe gang i konsolideringen i sektoren, der foreløbig er udeblevet. Problemet har været, at de sunde banker ikke ønsker at overtage nødlidende institutter med dårlige lån på bøgerne, når der findes Finansiel Stabilitet, som i dag i praksis fungerer som et vaskeri, hvor usunde banker får vasket de grimme pletter bort, mens de pæne dele handles videre efterfølgende.

193 mia. kr.

Anonyme kilder siger til Børsen, at staten vil gå ind og tilbyde de opkøbssultne banker et beløb svarende til det, som staten ville have tabt, hvis banken var gået ned. Og her kigger man på dels den statsgaranterede funding som X Bank måtte have hentet kombineret med den hybride kernekapital fra Bankpakke II, som også måtte være på bøgerne, og dermed en potentiel del af en tabsmanko i forbindelse med et krak.

Ved udgangen af 2010 var der udsted statsgaranterede obligationer for i alt 193 mia. kr., skriver Børsen.

Ifølge avisen har økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen og de andre politiske partier hen over weekenden arbejdet på at nærme sig hinanden.

Bankdirektør: Brian snyder de mindre banker

Forbund frygter der går valgkamp i bankpakken

Bernsteins bankpakke hyldes

Bankpakkeforhandlinger halter voldsomt

Bankdirektør sender appel til Christiansborg

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også