Professor: Hvorfor er EBA ikke hårdere?

Professor Jesper Rangvid fra CBS mener, at det europæiske tilsynsorgan for banker godt kunne have skærpet kravene til bankerne endnu mere og undrer sig over EBA´s syn på Portugal.
AF KASPER KRONENBERG

Kritikken var massiv sidste år, da det viste sig, at de stress-tests, som de største europæiske banker var igennem, var noget nær værdiløse, da de irske banker kort tid efter kom i massive problemer, selvom de klarede stress-testene uden de store problemer.

Derfor har det europæiske tilsynsorgan for banker, The European Banking Authority (EBA), også strammet op og kræver denne gang mere af bankernes balancer, hvis de denne gang skal få fine karakterer.

Undrer sig

Alligevel undrer det umiddelbart professor Jesper Rangvid fra CBS, at EBA ikke skærper kravene på alle parametre.

”Nu har jeg ikke haft så meget tid til at læse det hele grundigt igennem, men det som slår mig er, at når nu der var så megen kritik af de stress-tests sidste gang, hvorfor vælger man så ikke at stramme op på alle parametre. Samlet set er der da tale om, at EBA er hårdere over for bankerne, de scenarier bankerne skal kunne modstå er vanskeligere, men der er også nogle parametre, som er decideret svagere. Det forstår jeg umiddelbart ikke rationalet bag,” siger han til FinansWatch.

Rangvid peger bl.a. på, at når EBA stresser på aktiekurserne, så er der denne gang tale om et kursfald på 15 pct., hvor det sidste gang var et aktiedyk på 20 pct., som bankernes balancer skulle kunne modstå.

Obligationer

Den anden ting som Jesper Rangvid er lidt tøvende over for at se det fornuftige i, er hvordan EBA stresser på bankernes beholdninger af obligationer fra Grækenland, Spanien, Portugal og Irland.

”Som jeg læser det, så tester man kun på, hvad bankerne har af obligationer på handelsbeholdningen, men ikke på egenbeholdningen. Det er jo mærkværdigt al den stund, at egenbeholdningen jo er bankens egne aktiver, mens handelsbeholdningen mere er en midlertidig post, fordi man blot ønsker at kunne handle. Så som jeg læser det, så svækker det ikke en bank, hvis den har en masse græske statsobligationer på egenbeholdningen. Det forstår jeg ikke,” siger Jesper Rangvid til FinansWatch.

Hårdere test

”Men overordnet set går de hårdere til værks denne her gang og det syntes jeg er positivt,” siger Jesper Rangvid.

En anden ting, som måske ikke er så vigtig for de danske banker, er, at EBA vurderer, at investorerne bag statsobligationer vil tabe mere på en portugisisk restrukturering end på en græsk.

”Alle er ellers enige om, at Grækenland er hårdest ramt, men åbenbart ikke EBA,” siger Jesper Rangvid.

EBA offentliggør stresstest

Usikkerhed om stress-banker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også