EBA offentliggør stresstest

The European Banking Authority (EBA) har netop offentliggjort beskrivelsen af den stresstest, som de største europæiske banker skal gennemgå i 2011.

Det europæiske tilsynsorgan for banker The European Banking Authority (EBA) har som bebudet netop offentliggjort, hvordan man har tænkt sig at stressteste et bredt udsnit af europæiske banker i 2011. Det er dog endnu uklart, hvilke banker, der skal testes og hvad der skal til for at bestå.

Stresstesten opstiller en række hypotetiske scenarier, der skal teste de europæiske bankers modstandskraft mod eksterne chok. Herunder fald i bruttonationalproduktet, stigende arbejdsløshed og faldende boligpriser.

Skarpere test

Efter hård kritik af den tilsvarende stresstest fra 2010, hvor blandt andet en række irske banker bestod med glans for at kollapse kort efter, er der lagt op til en skrappere stresstest i 2011.

Professor: Hvorfor er EBA ikke hårdere?

Tilsynet tror på danske banker i ny test

Det indebærer blandt andet, at bankernes balance bliver fastfrosset ved udgangen af 2010 for at forhindre, at bankerne argumenterer for, at de vil ændre deres forretningsmodel og sælge risikofyldte aktiver for at nedbringe deres risiko. Bankerne kan ikke, som f.eks. Allied Irish gjorde sidste år, medregne kapital, som man forventer at rejse i året for stresstesten.

Lavere vækst

Samtidig testes bankerne for en udvikling i det europæiske bruttonationalprodukt, der halter mere efter de faktiske forventninger, end det var tilfældet i sidste års stresstest. På samme måde er der skruet en tand mere ned for priserne på boligmarkedet.

Ifølge EBA vil et scenarie som det, der testes for i 2011, indtræffe en gang hver 33. år, mens det var hvert 20. år i 2010.

Endelig bliver der strammet op på definiationen på core tier 1 capital (kernekapital), der er den bedste form for kapital. EBA har dog endnu ikke lagt sig fast på kriterierne for hvad, der skal medregnes her.

I samarbejde med Finanstilsynet

Det er endnu ikke offentliggjort, hvilke og hvor mange banker, der skal stresstestes. Men ifølge EBA omfatter det et bredt udsnit af europæiske banker, der omfatter 60 pct. af alle EUs bankaktiver. Sidste år var Danske Bank, Nordea, Jyske Bank og Sydbank blandt de testede banker. Ifølge Bloomberg er det de nationale tilsyn, der skal udpege de banker, der skal testes.

Det er heller ikke offentliggjort, hvad der skal til for at bestå testen, der gennemføres i perioden marts-juni. Resultaterne vil blive offentliggjort i midten af juni.

Det er EBA, der gennemfører stresstesten i samarbejde med de nationale finanstilsyn, European Systemic Risk Board, den europæiske centralbank og EU-Kommissionen.

Finansraadet: OK med flere detaljer om statsobligationer i stresstest

EU: Den næste stresstest bliver hård

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også