Sydbank efterladt alene med overraskende nedskrivninger

Hverken Spar Nord eller Jyske Bank ser behov for – ligesom Sydbank – at gå privatkundeporteføljen igennem. Nedjusteringen før jul ligner en isoleret Aabenraa-manøvre.
Foto: Andreasen Carsten
Foto: Andreasen Carsten

Sydbank og Karen Frøsig overraskede – igen – aktiemarkedet da banken sendte en pæn stor nedjustering afsted til fondsbørsen den 18. december om eftermiddagen, da en stikprøvekontrol af privatkundeporteføljen fordrede nedskrivninger på mellem 300-350 mio. kr.

Dengang blev Sydbanks overraskende nedjustering tolket derhen, at den kunne være et forvarsel om, at en lang række institutter kunne blive nødsaget til at gå i Sydbanks fodspor og på samme vis nedskrive værdien af udlånet til privatkunderne.

Hverken Danske Bank eller Nordea ønsker at udtale sig om deres syn på privatkundeporteføljen set i lyset af Sydbanks nedskrivning, men hos både Spar Nord og Jyske Bank er det meldingen, at man ikke umiddelbart har tænkt sig at lade sig inspirere af Sydbanks nedskrivning.

Spole tiden tilbage

"Med virkning fra 2. kvartal 2012 indførte Finanstilsynet nye og skærpede nedskrivningsregler for pengeinstitutterne. Som følge heraf foretog Sydbank i 1. halvår 2012 betydelige ekstraordinære nedskrivninger på bankens erhvervsengagementer. Der blev desuden reserveret 250 mio. kr. i det individuelle solvensbehov til dækning af kreditrisici på privatkundeengagementer. Baggrunden for solvensreservationen var de særlige risici, der i en situation med betydelige rentestigninger er knyttet til private kunder, der har finansieret deres faste ejendom med lån med variabel rente, ikke mindst såfremt kunderne tillige har valgt afdragsfrie lån," skrev Sydbank i meddelelsen til fondsbørsen den 18. december.

"Banken har efterfølgende foretaget en gennemgang af privatudlånsporteføljen knyttet til disse kunder. For en del af kunderne kan det konstateres, at den aktuelle privatøkonomiske situation vil blive meget anstrengt, såfremt budgetterne belastes med ydelser knyttet til fastforrentede lån med afdrag, hvis lånene optages efter en indtruffet rentestigning. Det kan endvidere konstateres, at en del af disse kunder ikke i den aktuelle situation på ejendomsmarkedet kan afhænde deres ejendom uden tab."

Således lød argumenterne for det stigende nedskrivningsbehov, hvor karen Frøsig supplerede med at sige til FinansWatch, at hvis hun ”…skulle spole tiden lidt tilbage, så vil jeg sige, at da vi fik de nye regnskabsregler, da gik vi efterfølgende ud og nedskrev på vores bøger tidligere i år. Der bed jeg mærke i, at vi var ude som nogle af de første, og der var måske nogle, der synes, ar vi var lidt sorte i vores syn på tingene herovre i Jylland. Men sidenhen så vi jo, at både Jyske Bank og også Nordea foretog nogle ting efterfølgende,” sagde Karen Frøsig før jul til FinansWatch.

Tæt på tilsynet

Er I så også first-movers her, hvor I nedskriver, fordi nogle af jeres privatkunder potentielt kan blive ramt af stigende renteudgifter på deres boliglån?

”Jeg kan bare sige, at vi gør det her, fordi vi synes det er det eneste, der er at gøre, når reglerne er, som de er,” sagde Karen Frøsig dengang.

Men bankdirektør Jørgen Christensen fra Jyske Bank siger til FinansWatch, at Jyske Bank tog en stor nedskrivning per 30. juni i år, hvor tilsynets nye retningslinjer skulle implementeres.

”Vi var meget tæt på tilsynet i sommers, hvor vi fik det stemt af med tilsynet, hvordan skulle tolke det nye regelsæt,” siger Jørgen Christensen til FinansWatch.

Men hvor meget af nedskrivningen dengang stod der privatkunder på.

”Vi har nogle modeller, der gerne skulle fange de her ting, altså hvis der er ændrede forudsætninger af forskellig slags, hvordan det så påvirker vores lånebog. Det er en porteføljebetragtning på privatkundesiden og vores modeller er godkendt af Finanstilsynet. Og når vi lægger tilsynets nye forudsætninger ind i modellerne, så er det vores klare vurdering, at vi har nedskrevet det, vi skal. Det er tilstrækkeligt,” siger Jørgen Christensen.

Blander os ikke i Sydbanks handlinger

Sydbank var ude at sige, at de ser en fortsat svag vækst i dansk økonomi også i 2013 og derfor var de nødsaget til at reagere og tjekke op på privatkundernes rentefølsomhed?

”Vi ønsker ikke at blande os i, hvordan Sydbank gør tingene, fordi vi kender ikke deres bøger, men jeg kan bare sige, at vi har ikke i Jyske Bank set nogle ting, eller fået nogle nationaløkonomiske data, der gør, at vi skal foretage os noget på nedskrivningssiden,” siger Jyske Bank-direktøren til FinansWatch.

Hos Spar Nord har IR-chef Ole Madsen tidligere udtalt til Nordjyske, at:

”Vi skubber ikke store ekstraordinære nedskrivninger som Sydbanks foran os,”.

Spar Nord har nemlig ifølge Ole Madsen garderet sig imod, at privatkunder med variabelt forrentede realkreditlån kan blive en økonomisk belastning den dag, at renterne stiger.

”Privatkunder hos os skal uden problemer kunne betale ydelsen på et fastforrentet realkreditlån til fem procent i rente, selv om de faktisk har et flekslån,” sagde han før jul til Nordjyske.

Lidt for bekvem

I samme artikel sagde analytiker Lars Holm fra Danske Markets, at ”… det er umiddelbart svært at forstå Sydbanks timing med de yderligere nedskrivninger nu, for der er da ikke fremkommet noget nyt, der ændrer forventningerne til de fremtidige renter”.

Også bankforsker Lars Krull far Aalborg Universitet undrede sig over for Nordjyske over, hvad der er foregået i Sydbank.

”Sydbanks begrundelse for de ekstraordinære nedskrivninger virker både søgt og lidt for bekvem, sagde han.

 

Sydbank nedjusterer - nedskriver 350 millioner 

Frøsig: Vi reagerer med det samme på tingene

Analytiker: Skuffende Sydbank kan være starten på nedskrivningsbølge 

Sydbank: Kunder skal af med flekslån

Jyske sænker Sydbank-anbefaling til reducér  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også