Arbejdsgiverforening vil have sendt pensionsordninger hos Pensiondanmark i udbud

Ligesom Tekniq Arbejdsgiverne vil Dansk Maskinhandlerforening undersøge, om der findes bedre tilbud end Pensiondanmark i markedet.
De medarbejdere, som er omfattet af overenskomst hos Dansk Maskinhandlerforenings virksomheder, er typisk mekanikere med speciale i bl.a. landbrugs- og entreprenørmaskiner. Omkring 4000 personer er dækket af en overenskomst hos foreningens medlemsvirksomheder. | Foto: Casper Holmenlund Christensen
De medarbejdere, som er omfattet af overenskomst hos Dansk Maskinhandlerforenings virksomheder, er typisk mekanikere med speciale i bl.a. landbrugs- og entreprenørmaskiner. Omkring 4000 personer er dækket af en overenskomst hos foreningens medlemsvirksomheder. | Foto: Casper Holmenlund Christensen

Hvis det står til Dansk Maskinhandlerforening, skal de pensionsordninger, som i dag er knyttet til Pensiondanmark gennem overenskomst, udsættes for konkurrence. Det siger Klaus Nissen, branchedirektør hos Dansk Maskinhandlerforening.

”Det vil vi gerne bakke op om. Det vil være sundt for systemet at blive udsat for konkurrence. Vi bringer det til bordet med jævne mellemrum over for fagbevægelsen og vil også gøre det, når vi skal forhandle overenskomst i fremtiden. Det er en diskussion, der er velkendt, også på den anden side af bordet,” siger han.

Meldingen kommer, efter Troels Blicher Danielsen, adm. direktør for arbejdsgiverorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne, i sidste uge luftede et lignende synspunkt over for FinansWatch.

Troels Blicher Danielsens holdning bunder bl.a. i, at han ikke mener, at Pensiondanmarks forsikringsordninger ved eksempelvis tab af erhvervsevne står mål med de ønsker og behov, som de ansatte i Tekniq Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder har. Skåret ind til benet står udbetalingerne fra forsikringerne ikke mål med de typisk forholdsvis høje indkomster, som medarbejderne har, mener han.

Omtrent samme analyse har Klaus Nissen fra Dansk Maskinhandlerforening.

”Vores udfordring er, at lønnen er løbet fra de forsikringsdækninger, som de kan opnå, særligt når de bliver kritisk syge eller dør. Dækningerne på det kommercielle marked er meget bedre, og det er et konkurrenceparameter for virksomhederne derude,” siger han.

De medarbejdere, som er omfattet af overenskomst hos Dansk Maskinhandlerforenings virksomheder, er typisk mekanikere med speciale i bl.a. landbrugs- og entreprenørmaskiner. Omkring 4000 personer er dækket af en overenskomst hos foreningens medlemsvirksomheder.

Tegnet tillægsdækninger

Klaus Nissen oplyser, at Dansk Maskinhandlerforening selv har gjort noget for at give en bedre dækninger til medarbejderne.

”Vi har tegnet tillægsdækninger for vores medarbejdergrupper, så de får en fornuftig dækning ved sygdom eller død, og den opgave forsøger vi så at løse for vores medlemsvirksomheder. Det er et udtryk for, at de forsikringsformer, der er i Pensiondanmark, ikke er konkurrencedygtige nok,” siger han.

Hvis en virksomhed tilslutter sig overenskomster, som Dansk Maskinhandlerforening er den ene part i, bliver medarbejdernes fremtidige pensionsordning sendt til Pensiondanmark. Og Klaus Nissen oplever, at netop dét forhold kan være med til at afholde nogle virksomheder fra at tegne overenskomst for deres medarbejdere.

”Pensions- og forsikringsdækninger er en væsentlig del af de samtaler, vi har med virksomheder, som overvejer at tiltræde vores overenskomst. Og hvis de ikke synes, at dækningerne er gode nok, så kan det være det udslagsgivende for, at de fortsat vil stå uden for overenskomsten. I mange tilfælde har de virksomheder allerede en pensionsordning i et kommercielt selskab, som virksomheden selvfølgelig sammenligner med det, vi kommer med som en del af overenskomsten,” siger Klaus Nissen.

Støtter kollektive ordninger

Han understreger, at han støtter tankesættet om kollektive ordninger, som ligger bag arbejdsmarkedskassen såsom hos Pensiondanmark.

”Hvis man tager samfundsbrillerne på, så er det jo et godt system, som samler rigtig mange lønmodtagere op. Problemet er, at man smører leverpostejen ud over brødet, men der vil helt sikkert være hjørner, hvor leverpostejen ikke når ud. Der er dele af ordningen, som ikke længere passer til alle,” siger Klaus Nissen.

Dansk Maskinhandlerforening er medejer af Pensionsdanmark, og Klaus Nissen er medlem af én af Pensiondanmarks seks såkaldte branchebestyrelser. Og han medgiver, at han og foreningen selv har et ansvar for, hvordan pensionsforholdene på maskinhandlerområdet er skruet sammen.

”Vi har bestemt selv et ansvar for de pensionsforhold, vi tilbyder. Nu fokuserer vi på et hjørne af Pensiondanmark, men det er vigtigt for mig at sige, at Pensiondanmark gør rigtig meget godt. Problemet er, at de gode ting bliver overskygget af de her meget håndgribelige forhold om forsikringsdækninger, når vi skal ud og rekruttere nye virksomheder til at få en overenskomstdækning. Det er ærgerligt. Pensiondanmark og hele pensionskassesystemet rummer utroligt mange gode ting,” siger Klaus Nissen.

Malermestre åbne for udbud

Hos en anden arbejdsgiverforening i Pensiondanmarks ejerkreds, Danske Malermestre, er direktør Ole Draborg også åben for, at ordningerne hos Pensiondanmark bliver sendt i udbud.

”Vi er som arbejdsgiverforening helt åbne for, at man kunne konkurrenceudsætte pensionsordningerne. Det er ikke sådan, at vi på nogen måde føler os bundet af, at medlemmerne skal være hos Pensiondanmark. Det er jo en beslutning, der er truffet tilbage i starten af 90’erne,” siger han.

”Det kan altid være fornuftigt at se, om man kan få en bedre pris andre steder. Det er vi vant til som arbejdsgivere, at vi gør engang imellem.”

Han deler dog ikke Troels Blicher Danielsens og Klaus Nissens syn på kvaliteten af Pensiondanmarks pensionsordninger.

”Vi er meget tilfredse med den måde, man forvalter tingene på hos Pensiondanmark. Det har vi ikke noget at udsætte på. Der har været gode afkast, lave administrationsomkostninger og fokus på medlemmernes behov med forskellige sammensætninger af pakker. Vi synes bestemt, det kører rigtig fint,” siger Ole Draborg.

Det er parterne bag overenskomsterne, som bestemmer, hvordan pensionsforholdene skal være for de medarbejdere, som er dækket af aftalerne. Og selvom Ole Draborg er åben for at udsætte ordningerne for konkurrence, er det ikke et ønske, han selv vil bringe til forhandlingsbordet.

”Det har vi ikke tænkt os. Vi er rigtig godt tilfredse med det, vi har nu. Men hvis fagbevægelsen skulle ønske noget andet, så vil vi da være åbne over for det,” siger han.

FinansWatch har spurgt Pensiondanmark om en kommentar til synspunkterne fra Klaus Nissen og Ole Draborg. Selskabet meddeler, at det ikke har yderligere kommentarer end citat, som viceadm. direktør Peter Stensgaard Mørch i sidste uge gav til bemærkningerne fra Tekniq Arbejdsgiverne.

”Bestyrelsen for Pensiondanmark drøfter aktuelt ny strategi for selskabet og herunder overvejelser om ændrede forsikringsdækninger og sundhedsydelser. Jeg vil ikke kommentere på enkelte bestyrelsesmedlemmers udmeldinger i den forbindelse. At forsikringerne i Pensiondanmark skulle være relativt dyre kan vi dog slet ikke genkende. Det er tværtimod en væsentlig styrke, at vi har et skarpt fokus på at sikre, at den størst mulige andel af de løbende indbetalinger kommer til medlemmernes pensionsdepoter, og her ligger vi helt i top i branchen,” lød det dengang fra Peter Stensgaard Mørch.

FinansWatch har forgæves forsøgt at få en kommentar til denne artikel fra arbejdsgiverorganisationerne Danske Industri, Dansk Erhverv og KL, som alle er medejere af Pensiondanmark.

Brancheforeningen Horesta oplyser til FinansWatch, at medlemsvirksomhederne er tilfredse med deres forsikringsordninger hos Pensiondanmark.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Kasper A. Lorenzen er investeringsdirektør i PFA. | Foto: Pfa

PFA melder om bedste halvårsafkast i et årti

For abonnenter

Læs også