Små-aktionærerne får også et økonomisk plaster efter OW Bunker

1300 private aktionærer er også med i forliget efter OW Bunker-kollapset i 2014. 1700 rammes af skæringsdag i juni 2014.
Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionærforening, var ved at miste modet undervejs. Men nu er der erstatning på vej til 1300 private investorer i OW Bunker. | Foto: Morten Nygaard Jørgensen/Tom Jersø
Mikael Bak, direktør i Dansk Aktionærforening, var ved at miste modet undervejs. Men nu er der erstatning på vej til 1300 private investorer i OW Bunker. | Foto: Morten Nygaard Jørgensen/Tom Jersø

Det har givet pote for 1300 private aktionærer, at de store, institutionelle investorer valgte at tage dem under vingen i de langstrakte forhandlinger om efterspillet til OW Bunkers konkurs i november 2014.

”Det er ikke altid at så små ejerpositioner kommer med i forhandlingerne. Men de store investorer har været fair og holdt på at de små investorer også skulle indgå i forliget - også selvom vi ikke sad direkte med ved forhandlingsbordet,” siger Mikael Bak, der er direktør i Dansk Aktionærforening til FinansWatch.

645 millioner danske kroner lyder det samlede forligsbeløb på. Penge, som for langt størstedelens vedkommende går til ATP og PFA og de andre større investorer inklusiv udenlandske, institutionelle investorer, der havde de helt store beløb i klemme i OW Bunkers konkurs.

Foreningen OW Bunker har i alt cirka 3000 private investorer som medlemmer. Heraf var godt 1300 investorer omfattet af den retssag, der førte til forliget. En gruppe, der ifølge Mikael Bak udgjorde under 10 pct. af det samlede forligsbeløb.

”Selvom vi nok har været de små i et stort spil, så ændrer det ikke ved at det er et stort resultat, både for investorerne og for Dansk Aktionærforening. Det viser at de mange års kamp og ventetid har været indsatsen værd,” siger Mikael Bak.

Han forklarer, at det er en del af forligsteksten er, at parterne ikke fortæller, hvilken procentsats, erstatningerne ligger på.

”Men jeg må gerne sige, at det er en væsentlig del, og det kan mærkes” tilføjer han.

Vigtig dato

Der er flere grunde til, at Mikael Bak trods stor glæde ikke løber rundt med hænderne over hovedet. 

Dels har sagen strakt sig over mere end otte år, og så egentlig ud til tidligst at kunne blive lukket i retten engang i løbet af 2026.

Dels står godt 1700 af Foreningen OW Bunkers medlemmer uden for det store forlig.

”Forliget omfatter kun godt 1300 private aktionærer, der i 2018 fik rettens ord for at de kunne være med i gruppesøgsmålet under fri proces fordi de havde købt aktier i OW Bunker før 3. juni 2014. Landsretten besluttede dengang at de aktionærer, der har købt aktier i OW Bunker senere, ikke kunne komme med i retssagen, og dermed heller ikke i forliget, ” forklarer Mikael Bak.

Foreningen OW Bunker er ifølge Mikael Bak allerede i gang med at undersøge, hvilke muligheder disse 1700 aktionærer har for at gøre deres krav gældende på andre måder.

Plads til forbedring

Mikael Bak har selv arbejdet for at finde en løsning for de private investorer i OW Bunker de seneste seks år. 

”Der har været tidspunkter, hvor jeg ikke troede, vi kom til en afslutning. Men det har været vigtigt at kæmpe videre, og kæmpe videre sammen af mange grunde,” siger Mikael Bak.

Han understreger især styrken ved at kæmpe sammen. Dels at de små aktionærer har kæmpet sammen gennem Dansk Aktionærforening og dels at de helt store investorer har været villige til at tage de små med i forliget.

”Vi skal have tiltro til vores børsmarked og til vores retssystem. Jeg er glad for forliget, men jeg har også nogle ønsker til at fremtidige sager kan klares hurtigere og smidigere, end det er sket med OW Bunker”, siger Mikael Bak.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Tryg mister partnerkundechef. | Photo: Philip Davali

Partnerkundechef forlader Tryg

For abonnenter

Nordeas danske public affairs-chef forlader sin stilling til fordel for et job i Skatteministeriet. | Foto: Tariq Mikkel Khan

Nordea mister public affairs-chef

Læs også