Ny kritik af trafiklysmærkning

Finanstilsynets mærkningsordning for investeringsprodukter kritiseres for at være for overfladisk og i sidste ende gøre markedet mindre overskueligt for forbrugeren.
Foto: Ringkjøbing Landbobank
Foto: Ringkjøbing Landbobank

Trafiklysmærkningen trådte i kraft 1. juli og skal give forbrugeren et bedre overblik over risikoen i enkelte investeringer. Men overblikket kan bliver forplumret af den meget simplificerede mærkningsordning, skriver dagbladet Børsen.

Finanstilsynet har inddelt investeringstyper i tre kategorier, der får rød, gul eller grøn mærkning alt efter risikoen. I den grønne og mest sikre kasse ligger statsobligationer fra Danmark og andre europæiske lande, samt danske realkreditobligationer.

Forsimplet opdeling

I den gule kasse ligger blandt andet aktier, mens de mest risikofyldte aktiver blandt andet er pantebreve og hedgefondbeviser. Men dén opdeling af forsimplet, mener flere kritikere.

”For eksempel har græske statsobligationer en grøn mærkning. Noget andet er, hvorfor investeringsbeviser og aktier ligger i samme kategori. Ved investeringsbeviser er der jo en større spredning af risiko, men det er problemet ved kun at have tre kategorier. Så bliver det meget forsimplet. Og bliver det alt for simpelt, risikerer man, at det i sig selv kan være vildledende. Det er derfor, man kan sige, at risikomærkningsordningen bestemt ikke kan stå alene. Det er utrolig vigtigt, at rådgiveren stadig har en dialog med kunderne,” siger David Moalem, partner og leder af kapitalmarkedsretsgruppen i Deloitte til Børsen.

Risiko for misforståelse

Heller ikke Klaus Struwe, der er politisk konsulent for Dansk Aktionærforening, er vild med mærkningen.

”Der er en stor risiko for, at ordningen i praksis vil blive misforstået, og at den vil blive brugt i stedet for rådgivning. Jeg tror, det bliver en fordel for pengeinstitutterne, for de kan jo vaske deres hænder og sige, ’jamen, vi har givet kunden grønne produkter’. Det er det største problem. Der er ikke ordentlig rådgivning, hvis man holder sig til, hvilken farve trafiklyset har,” siger han til Børsen.

Annette Bjåland Andersen, kontorchef i Finanstilsynet, anfører, at det er tilsynets opfattelse, at mærkningsordningen netop skal være simpel for at gavne forbrugeren.

”Der er jo masser af investeringsinformation til kunderne, og informationsmængden stiger og stiger. Men det vi kunne se under krisen var, at forbrugerne ikke forstod al den information, som de fik. For meget skriftlig information ødelægger lysten til at sætte sig ind i tingene,” siger hun.

Finanstilsynet klar med trafiklys og certificering

Grønt trafiklys til græske statsobligationer

Risikomærkning under fornyet angreb

Trafiklys diskriminerer udenlandske investeringsfonde

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også