Her er Nordeas nye kaptajn

Portræt: Han er kaptajn af reserven i de finske styrker, tidligere revolutionær kommunist og en af Finlands rigeste personer. Nordea får en farverig formand.
Foto: Per Myrehed
Foto: Per Myrehed

Det er ikke den traditionelle formand med de traditionelle diplomatiske vendinger, der indtager den vigtigste post i Nordeas bestyrelseslokale efter generalforsamlingen 24. marts.

58-årige Björn Wahlroos adskiller sig på mange måder fra indholdet af de fleste jakkesæt i finansverdenen. Som studerende var han aktiv i en revolutionær kommunistbevægelse, siden blev han en af Finlands rigeste personer og stok konservativ. Han har blandt andet haft ansvaret for at sælge Sampo Bank til Danske Bank.

Ingen klicheer

Men det er nok især hans røst i den offentlige debat, der gør Björn Wahlroos til en helt speciel karakter, der deler vandene i finansbranchen.

Der er ingen klicheer, men kun kontante udmeldinger, når Björn Wahlroos folder sig ud. Det har man blandt andet mærket i den danske forsikringsbranche, hvor man gentagne gange har fået hård kritik for sine forretningsmodeller. Også lederskabet i de svenske virksomheder har med jævne mellemrum fået kradse ord med på vejen. Læs en række af hans bedste citater her:

Fem friske citater fra Nordeas formands-favorit

Og hans kontante fremtoning kommer ikke fra fremmede.

»Det er forfærdelig trist, at det kun er formuen, som går i arv og ikke hjernen,« sagde hans far engang til en finsk avis.

Finlands højeste løn

Helt tabt bag en vogn er Björn Wahlroos imidlertid ikke. Efter fuldførte ph. d-studier underviste han på Handelshøjskolen i Helsinki i Finland og i USA. Siden blev han direktør i Union Bank, ligesom han stod i spidsen for investeringsbanken Mandatum, da den fusionerede med den finske Sampo–koncern. Wahlroos blev koncerndirektør i Sampo Gruppen og havde blandt andet ansvaret for at sælge Sampo Bank til Danske Bank. Han har toppet listen over Finlands bedst lønnede med en årsløn på mere end 17 mio. kr. - I april sidste år trådte han tilbage for at blive bestyrelsesformand.

Han er kaptajn af reserven i de finske styrker, er gift og har to voksne børn og tre børnebørn. I fritiden går han på jagt og læser bøger – bland andet om 1700-tallets byggeteknik og byggestil, der har hans store interesse.

Da han fyldte 50 år oprettede han en fond med sig selv som formand, der havde som det eneste mål at højne niveauet for samfundsdebatten i Finland. Her kan finske journalister blandt andet søge stipendier til videreuddannelse i udlandet. En spydig kommentar til standarden blandt de finske journalister.

Læs hvordan analytikerne vurderer Nordeas kommende formand her:

Stærk og flyvsk formands-favorit

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også