Fed-chef skaber røre med hint om rentenedsættelse

En tale fra Jerome Powell, chef for den amerikanske centralbank, til Kongressen i USA har skabt røre på de finansielle markeder ved udsigten til en rentenedsættelse i slutningen af måneden.
Jerome Powell, chef for den amerikanske centralbank. | Foto: NICHOLAS KAMM/ AFP / RITZAU SCANPIX
Jerome Powell, chef for den amerikanske centralbank. | Foto: NICHOLAS KAMM/ AFP / RITZAU SCANPIX
AF RITZAU FINANS

Chefen for den amerikanske centralbank (Federal Reserve), Jerome Powell, har onsdag eftermiddag skabt røre i de finansielle markeder på globalt plan med sin tale til Kongressen i USA.

Talen afholdes først klokken 16.00 dansk tid, men indholdet er allerede offentliggjort klokken 14.30. Det peger i retningen af en mere blød centralbank, der er åben for en rentenedsættelse ved mødet i slutningen af juli.

Centralbankchefen siger i sin tale til Kongressen onsdag, at "mange" mener, at en svagere global økonomi og en stigende handelskonflikt har forstærket behovet for en lempeligere pengepolitik.

Det er ifølge nyhedsbureauet AP det stærkeste signal, der endnu er sendt om, at centralbanken er klar til at sænke renten for første gang i et årti - muligvis allerede ved mødet i slutningen af juli.

Baggrunden herfor er, at vækstudsigterne ifølge Jerome Powell siden sidste rentemøde i juni fortsat er tynget af "usikkerheden omkring handelsspændingerne og bekymringer omkring styrken af den globale økonomi."

Udmeldingen giver et ekstra løft til aktierne, mens statsrenterne bliver sendt nedad, og dollar svækkes.

Herhjemme er C25-indekset gået fra en marginal tilbagegang til en stigning på 0,6 pct. efter offentliggørelsen af talen, mens renten på den toneangivende tiårige statsobligation er faldet med 3 basispoint til minus 0,24 pct. fra minus 0,21 pct. inden offentliggørelsen.

I USA er futures for de tre ledende aktieindeks gået fra små fald til moderate stigninger, og samtidig er den ledende tiårige rente i USA faldet med 6 basispoint til 2,04 pct.

Dollar er efter offentliggørelsen svækket til omtrent 1,1250 dollar per euro fra omkring 1,1215 dollar per euro inden offentliggørelsen.

Donald Trump gør det igen: Federal Reserve "ved ikke hvad den gør"

Trump mener, han kan droppe Powell - Powell vil blive perioden ud

Udsigt til lempelser pressede renter lavere 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også