FinansWatch

Trump mener, han kan droppe Powell - Powell vil blive perioden ud

USA's præsident Donald Trump vil af med chefen fra den amerikanske centralbank, og mener har er i sin gode ret til det, selvom chefen Jerome Powell afviser at ville gå af.

Foto: Federal Reserve

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har fortalt til betroede personer, at han mener, han som præsident har retten til at udskifte den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell.

Det skriver Bloomberg News torsdag med henvisning til unavngivne kilder med kendskab til sagen.

Nyheden kommer blot to dage efter, at kilder også til Bloomberg News har fortalt, at Det Hvide Hus tidligere på året undersøgte muligheden for og lovligheden af at degradere formanden for centralbanken til menigt bestyrelsesmedlem og så erstatte denne med en anden kandidat.

Nyheden følger også i kølvandet af, at Jerome Powell netop onsdag på et pressemøde i forlængelse af Federal Reserves rentemøde, slog fast, at han vil blive siddende som formand for banken i den fulde embedsperiode.

"Jeg mener, at loven er klar omkring, at jeg har en fireårig periode, og jeg har til hensigt at blive tiden ud," sagde Jerome Powell på pressemødet onsdag.

Donald Trump har siden sidste år med gentagen stærk kritik fraveget den årtier gamle tradition med, at præsidenter ikke blander sig i Federal Reserves arbejde og dermed ikke gøre anslag mod centralbankens uafhængighed.

Det er ganske vist kutyme, at amerikanske embedsmænd trækker sig fra deres poster, såfremt de mister præsidentens tillid, skriver Bloomberg News, men netop Federal Reserve er på dette punkt en undtagelse for at sikre en uafhængig pengepolitik.

Det Hvide Hus undersøgte tilbage i februar mulighederne for og det lovlige i at degradere den amerikanske centralbanks formand, skrev Bloomberg News tirsdag.

Det Hvide Hus' juridiske rådgiver, the general counsel, undersøgte de juridiske konsekvenser af at fratage Jerome Powell formandskabet for Federal Reserve og lade ham fortsætte som et menigt bestyrelsesmedlem. Det ville i givet fald være første gang nogensinde, at det sker.

Det juridiske hold gennemførte sin analyse, men konklusionen er endnu ukendt. Federal Reserves talsmand, Michelle Smith, oplyste dog til Bloomberg News, at en formand ikke kan fjernes fra sin post uden en årsag - det vil sige kun i tilfælde af formandens lovovertrædelser eller misligholdelse af formandens pligter, men ikke uenighed om rentepolitikken.

Det argument støttes af, at præsidenten ikke alene kan udpege formanden for centralbanken, men at også Senatet siden 1977 ved en lovændring har skullet godkende udnævnelsen af formanden og næstformanden for Federal Reserve.

Federal Reserve indledte sin nu formentlig overståede stramningscyklus i december 2015, og siden da er renten ni gange blevet løftet med samlet 25 basispoint til intervallet 2,25 til 2,50 pct. Syv af de renteforhøjelser er kommet siden Donald Trump blev indsat som præsident, og fire af renteforhøjelserne gennem 2018 blev gennemført med Jerome Powell ved roret.

Jerome Powell blev i sin tid indsat af netop Donald Trump. Powell afløste i februar sidste år den forrige chef for centralbanken, Janet Yellen, der blev udpeget af præsident Barack Obama, men som Trump ikke ønskede skulle fortsætte.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs