FinansWatch

Banker i nyt angreb på short selling-forbud

Det mere end tre år gamle ’midlertidige’ forbud mod short selling af danske bankaktier er igen under angreb. Anders Dam fører an.

”Ingen kan hindre en negativ prisudvikling – heller ikke med et forbud mod short selling. Jeg er imod enhver form for restriktion på kapitalmarkederne.”

Ordene er Anders Dams. Jyske Banks ordførende direktør genoptager i et interview med Bloomberg kampen mod det forbud mod at spekulere mod bankaktier, som Danmark har haft siden de mørke krisedage i efteråret 2008.

Kritiseret forbud kan få forlænget liv

Da indførte en række lande lignende forbud; men et for et faldt de fra inden for nogle uger eller måneder, indtil kun Danmark og Irland var tilbage.

 Danmark alene om aktie-forbud

For nylig har blandt andre Frankrig og Spanien dog indført delvise forbud mod short selling af bankaktier.

Fire lande forbyder short-selling på udvalgte aktier

Forbuddet, der egentlig var indført for at hjælpe bankerne, har periodevis de sidste to år været under angreb for at skade de danske bankatier. En række forskere har slået fast, at forbuddet skader likviditeten, og går hårdest ud over allerede illikvide bankaktier – hvilket de danske i den grad er.

Tvivl om aktier

En nylig undersøgelse pegede således på, at Danmark var det land, hvis aktier havde taget næstmest skade af et short forbud.

Og Anders Dam får da også opbakning fra Finansrådet, der overfor Bloomberg påpeger, at forbuddet har en negativ effekt.

Finanstilsynet oplyser dog, at man fortsat vil afvente et bredt EU-tiltag, inden man ændrer på reglerne. Det forventer man nu i foråret 2012, oplyser tilsynet til FinansWatch.

I foråret 2010 forventede Finanstilsynet at kunne komme med et regelsæt i efteråret 2010. Tidligere på året blev der så igen sået tvivl om hvorvidt der kan opnås enighed om de nye regler, Finanstilsynet afventer.

Kritiseret forbud kan få forlænget liv

Den manglende likviditet har ifølge bankanalytiker Claus Grøn Therp fra SEB skabt tvivl om priserne på danske bankaktier ligger hvor de skal.

”Nogle udenlandske investorer er bekymret om hvorvidt danske banker er prissat korrekt mens der er et forbud mod short selling,” siger han til Bloomberg.

Mere fra FinansWatch

Ny direktør vil ikke have ret, bare fordi hun er chef: "Det bedste argument bør vinde"

Efter små tre år i Microsoft Danmark vinker Anne Marie Kindberg farvel for i stedet at blive kommerciel direktør hos fintech-virksomheden Lunar fra 1. februar. De første dage skal hun formentlig lytte lidt mere, end hun skal tale, og så ser hun frem til at blive en del af en virksomhed, der ifølge hende kommer til at revolutionere bankbranchen, som vi kender den.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs