FinansWatch

Avis: Dansk short-forbud på vej mod graven

Nye EU-regler, der skal implementeres om 12 måneder, vil formodentlig betyde, at det danske forbud mod at gå short i bankaktier ophører. (Opdateret 08.31)

Det danske forbud mod short selling af bankaktier ser ud til at blive kasseret, hvis nye EU-regler går hele vejen gennem systemet og bliver til konkret lovgivning næste efterår.

Tirsdag aften blev Europa-Parlamentet og Rådet enige om fælles regelsæt, der forventes at træde i kraft om cirka 12 måneder, skriver Børsen. Endnu er det uklart, helt præcist hvad det nye regelsæt vil indeholde, men udgangspunktet for reglerne er ønsket om mere gennemsigtighed i forbindelse med short handel fremfor et direkte forbud.

"Gået short"

Short handel bruges, hvis en investor tror, at en aktie vil falde, og frygten har fra dansk side været, at spekulative investorer kan handle en aktie ned udelukkende fordi at man er "gået short" i den. Konkret fungerer det på den måde, at investor låner en aktie, mod en mindre betaling, hvorefter aktien sælges. Her er det så forhåbningen, at aktien falder, således at investor kan købe den på et senere tidspunkt til en lavere kurs. Gevinsten er så forskellen på den pris aktien var i, da man lånte aktien, og så prisen man køber den til senere - fratrukket fee til vedkommende man lånte aktien af.

Siden 2008 har EU arbejdet på at få lavet fælles regler på området, så det er glædeligt, vi nu er kommet et skridt nærmere. Lige nu er det lidt svært at gennemskue alle detaljer i aftalen, men vi håber, at planerne om fælles europæiske regler vil resultere i en snarlig ophævelse af de danske regler om short selling,” siger kontorchef i Finansrådets afdeling Regulering - Økonomi, Mick Thimm Sayed til Børsen.

Statsbankerot

En af de mere bemærkelsesværdige ting i de nye EU-regler er, at man ønsker at begrænse mulighederne for at købe de såkaldte CDS’ere, der er en slags konkursforsikring mod eksempelvis statsbankerot, således at dette som udgangspunkt alene er muligt, hvis man er eksponeret mod det land, CDS’en er rettet imod. Eksempelvis vil man ikke kunne investere i græske CDS’ere, hvis ikke man har investeret i græske værdipapirer.

Hos Finanstilsynet er meldingen, at man afventer en klar politisk melding, men at forbuddet mod short selling principielt fortsat kan tages i brug, hvis politikerne vurderer, at tilstandene på de finansielle markeder tilsiger, at et sådant forbud kan have en effekt.

 

Superspekulant kalder stresstest en joke

Børsens skjulte kortspil

Shortselling-forbud forlænget

Undersøgelse: Danske banker fik forbuds-tæsk

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Sampension mærker effekt af nye SUL-regler

Det er blevet nemmere for Sampension at konkurrere i markedet for firmapensioner, efter Finanstilsynet har indført nye regler om, at syge- og ulykkesforsikringer skal hvile i sig selv økonomisk.

SEB satser på børsmarkedet i kampen om storkunder

Den danske del af storbanken SEB vender nu øjet mod markedet for kapitalrejsning. Det såkaldte ECM-marked ligger naturligt til bankens strategi om at kunne hjælpe storkunder med alle finansielle behov, vurderer den danske landechef.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs