FinansWatch

Hver fjerde krone tabt på Mors

Finansiel Stabilitet tager nu over på Mors. Den krakkede banks seniorgæld og usikrede indskud bliver ramt af et foreløbigt haircut på 26 pct. Staten taber 1,5 mia. kr. Opdateret 20:12.

Da den danske banksektor ikke træder til med en løsning i sidste sekund, bliver Fjordbank Mors den anden danske bank i nyere tid, hvis krak giver tab til seniorgælden og de usikrede indskud. Det oplyser Finansiel Stabilitet.

"Fjordbank Mors overdrager med virkning fra og med den 24. juni 2011 sine aktiver til en nystiftet datterbank af Finansiel Stabilitet. Betalingen for aktiverne er foreløbigt fastsat til 7,8 mia. kr. svarende til ca. 74% af de usikrede, ikke-efterstillede krav. Betalingen sker ved, at datterbanken overtager forpligtelser for samme beløb fra Fjordbank Mors. Den endelige betaling kan forhøjes af vurderingsmænd udpeget af Foreningen af Statsautoriserede Revisorer. I dette tilfælde vil datterbanken overtage yderligere forpligtelser," skriver statens afviklingsselskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet, i en meddelelse og ridser tallene op:

"For øjeblikket er der kendte forpligtelser på 3,6 mia. kr. som ikke overtages, heraf udgør efterstillede forpligtelser 0,8 mia. kr. og forpligtelser med individuel statsgaranti 1,1 mia. kr. samt forpligtelserne over for Indskydergarantifonden på 1,3 mia. kr. (...) Kreditorer, herunder indskydere, der har større beløb end 100.000 euro til gode i Fjordbank Mors, må derfor imødese tab på ca. 26% i forbindelse med bankens afvikling."

Staten har lånt banken 400 mio. kr. til kapitalen, og taber altså 1,1 mia. kr. af de garanterede lån.

Ny topchef

Banken får samtidig med overførslen ny ledelse og bestyrelse

"Bestyrelsen i Finansiel Stabilitets nye datterbank, som får navnet Fjordbank Mors af 2011 A/S, udgøres af Ole Jørgensen (formand), Niels Tørslev, Niels Olsen og Visti Nielsen. Bestyrelsen har beskikket Visti Nielsen som midlertidig direktør i banken, idet bankens hidtidige direktør, Torben Sørensen, tilknyttes banken for at bistå med særlige opgaver," oplyser Finansiel Stabilitet.

For de kunder, der ikke har penge ud over grænsen på 750.000 kr., fortsætter tingene som normalt. Men aktionærerne har som ventet mistet deres penge.

"Bankens kunder vil i øvrigt ikke opleve en forskel i den praktiske håndtering af deres bankforretninger, idet kunderne fortsat kan anvende kreditkort, netbank mv. Bankens aktionærer må imidlertid anse deres investering som tabt. Det samme gælder for ejerne af de efterstillede forpligtelser."

Mere fra FinansWatch

Finanstilsynet langer flere påbud ud til PFA

Inspektion i 2020 har resulteret i en stribe påbud fra Finanstilsynet til PFA. Ifølge topchef har pensionsselskabet enten allerede rettet op på de områder, som Finanstilsynet har rettet kritisk fokus på, eller er i gang med det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs