FinansWatch

Vindmøller gav Fjordbank Mors et knæk

Døende Scan Energy med vindmøller i Tyskland spiller sammen med kriseramte svinebønder en afgørende rolle i Fjordbank Mors' krak.

Foto: INGEMANN CARSTEN

Flere morsingboer skulle været blevet rige på grøn energi fra solceller og vindmøller i Tyskland. I stedet er selskabet Scan Energy endt med at blive et af de selskaber, der trækker Fjordbank Mors ned under Limfjordens vande. En stor del af den underbalance på 400 mio. kr., der får Finanstilsynet til at lukke den hårdtprøvede bank, stammer fra tab i Scan Energy.

Problemet er, at lokale landmænd sidder på de ikke børsnoterede aktier i Scan Energy - og eftersom Scan Energy for bare en måned siden gik i rekonstruktionsbehandling (betalingsstandsning) - anses landmændenes penge for at være tabt, og det skubber yderligere til de hårdtpressede svinebønder, som fylder godt i udlånsbøgerne i Fjordbank Mors. For landmændene har i mange tilfælde lånt i banken til køb af aktierne eller stillet aktierne som sikkerhed - og de penge bliver svære at få kradset ind igen. Ved udgangen af 2009 havde Scan Energy en egenkapital på en halv mia. kr. og året før 1,5 mia. kr., så det er altså ikke småpenge, der er tabt.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra FinansWatch

AP Pension fyrer 11 medarbejdere

I et forsøg på at spare fyrer AP Pension 11 medarbejdere mens 32 opslåede stillinger bliver fjernet. Det sker tre uger efter, selskabet annoncerede et ansættelsesstop.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs