Damgaards bank barsler med skjult plan

Først skulle banken leve af at låne ud til tyske ejendomme. Så skulle de af med de tyske lån igen. Men samtidig med nedskæringerne arbejder den Erik Damgaard-ejede Canto Bank hårdt på at finde en ny måde at drive bank på, fortæller den adm. direktør til FinansWatch.
Foto: unger jan
Foto: unger jan

”Det er der ikke noget krav om – men en ejer kan jo ikke være tilfreds med, at han taber et mindre millionbeløb hvert eneste år. Så det er da noget, der er en vis bevågenhed på.”

Sådan lyder svaret fra Bjarne Jensen, adm. direktør i den Erik Damgaard-ejede Cantobank, når man spørger til bankens planer for fremtiden.

Finanstilsynet har tidligere påpeget over for banken, at der bør findes en holdbar forretningsmodel - og at udlån til ejendomsinvesteringen i Tyskland med sikkerhed ikke er vejen.

Ejendomsudlån og mange store arrangementer betød, at banken tabte 9,7 mio. kr. i 2010.

I 2009 viste bundlinjen tab på 113,7 mio. kr., hovedsagligt forårsaget af store nedskrivninger på bankens massive udlån til ejendomssektoren.

Flere planer

Ved en inspektion sidste efterår fortalte Finanstilsynet banken, at det er nødvendigt for banker at have en økonomisk bæredygtig forretningsmodel.

Det har banken stadig ikke - men der arbejdes hårdt på en, fortæller Bjarne Jensen, der dog ikke kan sige noget om, hvornår man er klar med planen.

”Jeg kan ikke uddybe det mere, end at det helt klart er noget, der arbejdes meget med. Ingen kan jo være interesseret i at se, at formuen forsvinder langsomt. Så der arbejdes hårdt på at finde den rigtige plan – og vi arbejder på adskillige forskellige. Men det skal være gennemarbejdet ordentligt, inden vi trykker på den knap, hvor vi kan kalde det en forretningsplan.”

Har I en tidsfrist i arbejder med?

”Nej, det har vi ikke. Planen skal både være gennemarbejdet og også afstemt med lovgivningen og forskellige myndigheder, og som dagens Danmark er skruet sammen, så vil jeg isoleret set – selv om jeg havde planen klar i dag - have svært ved at sige, hvornår vi kan implementere den. Der er også andre, der skal tages i med omkring sådan nogle tiltag.”

Ikke så morsomt

Indtil en plan er klar, er der kun vished om et - banken vil blive ved med at tabe penge uden nye idéer.

"Vi må påregne, at vi får et mindre underskud igen, og bankens forretning svinder ind, indtil vi implementerer nye forretningsplaner," siger Bjarne Jensen.

Han glæder sig dog samtidig over, at nogle af delmålene er nået for banken.

”Resultat er utilfredsstillende. Det kan aldrig være tilfredsstillende at tabe penge. Til gengæld kan vi sige, at de ting vi har arbejdet med – at få nedbragt vores kreditrisici – det er lykkes fint. Samtidig er likviditet og solvens stærk, så vi kan drive forretningen til fuld tilfredsstillelse for alle. Så er det kun aktionæren, der kan sidde og sige: ’Det er sgu ikke så morsomt det her’.”

Appeleret til de store

Banken har ifølge direktøren bestræbt sig på at sikre, at der ikke, som man blandt andet så ved Amagerbankens krak, er mange indlånere, der har indeståender over garantigrænsen 750.000 kr.

”Vi har ligeså vel som andre banker været meget opmærksomme på Bankpakke I’s udløb den 30. september sidste år og for ikke at være afhængige af kunder med store indlån, der kan skabe run på indlånsbasen, bevidst bestræbt os på kun at have indlån under garantiens grænse. Det er så lykkedes – 99,5 pct. af vores indlån er under garantigrænsen.”

Har I bedt de kunder, der har været over grænsen, om at nedbringe deres indlån?

”Vi har givet kunderne information om indholdet af bankpakken og appelleret til, at de måske spredte deres indlån. Men vi har også fået mange kunder fra andre banker, der har villet sprede deres indlån ud. Og det gælder såmænd ikke kun os – det gælder hele sektoren.”

Samtidig med at man har forsøgt at rense de store indlånere ud, har Canto i lighed med en række andre, mindre pengeinstitutter aktivt jaget de indlånere, der vil nøjes med at holde sig under garantigrænsen.

Risikoen er for stor

I har tilbudt høje indlånsrenter i forhold til meget af markedet?

”Ja. Vi er konkurrencedygtige på den front. Vi er en af dem der – sammen med mange andre pengeinstitutter – er i det marked. Fokus på den gældende indskydergrænse er stor – men vi har da også været med til at åbne øjnene for den hos nogen.”

”Vi følte, at vi havde en moralsk forpligtelse til at oplyse kunderne om den indlånsgrænse. Men vi har ikke ligefrem bedt dem om at forlade os. Samtidig vil vi dog meget nødig have en stor kunde med 50 mio. stående. Hvis sådan en kunde bliver nervøs er risikoen simpelthen for stor.”

”Som markedsforholdene er, hvor en lang række finansielle aktører gør som vi og forsøger at reducere deres eksponering over ejendomsudlån, så må vi også erkende, at det kommer til at tage lidt længere tid. Men vi har afviklet over en tredjedel af vores kreditrisiko i løbet af 2010. Og det er da ikke så ringe endda."

"Man kan ikke bare række hånden i vejret"

Bjarne Jensen lægger ikke skjul på, at det er og har været alt andet end let at skille sig af med de uønskede kunder.

”Kunderne har da helt sikkert håbet på, at markedet udviklede sig anderledes. Det har vi jo også – det var derfor, vi gik ind i det. Så det er både en kamp og en gående hånd-i-hånd situationen at finde de løsninger, der gør, at både kunderne og vi kommer igennem det på forsvarlig vis. Men det er ikke så nemt at være ejendomsdeveloper i dag, man kan ikke bare række hånden i vejret, og bede om 100 mio. Vi stiller os i hvert fald ikke op i køen.”

Canto-direktøren lover samtidig, at antallet af store engagementer er svundet til tilsynets nye grænse, når året er omme.

”Vi har et engagement, som vi har dispensation til og har gjort rede for. Og så har vi i forhold til den tilsynsdiamant, der træder i kraft ved udgangen af 2012, for mange store engagementer. Men der er ingen tvivl om, at vi er under tilsynets grænse med udgangen af 2011.”

Damgaards bank taber og svinder uden plan

Damgaard-bank er rosinen i pølseenden

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også