Damgaards bank i kamp for livet

Der er voldsomme problemer i Cantobank, der er ejet af Erik Damgaard. Det afslører Finanstilsynets seneste besøg. Opdateret 11:03.
Foto: unger jan
Foto: unger jan
AF CHRISTIAN SEHESTED OG PIA MUNKSGAARD

Kreditkvaliteten falder, man taber penge på driften, solvensbehovet stiger - og banken har stadig ikke fundet en holdbar måde at drive bank på.

Sådan lyder konklusionerne efter Finanstilsynets besøg i den Erik Damgaard-ejede Cantobank.

Banker træffer afgørelse om Erik Damgaard i dag

Banken har hovedsagligt lånt ud til investeringer i tyske ejendomme og har siden et sammenstød med Finanstilsynet i 2010 ledt efter en mere holdbar måde at drive bank på.

Nye nedskrivninger

På baggrund af tilsynets besøg, der har givet nye nedskrivninger, stiger bankens solvenskrav til 21,05 pct. Banken har en solvens på 33,9 pct. Banken har samtidig fået forbud mod at udvide eksisterende engagementer og eller etablere nye engagementer.

Dermed kan det være meget svært for banken at holde hånden under pressede kunder.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Cantobanks adm. direktør, Bjarne Larsen, der sidder i møder i Berlin netop nu. Men da FinansWatch tilbage i april spurgte til bankens manglende plan for en bæredygtig fremtid lød svaret:

”Det er der ikke noget krav om – men en ejer kan jo ikke være tilfreds med, at han taber et mindre millionbeløb hvert eneste år. Så det er da noget, der er en vis bevågenhed på.”

Staten har magten

Har I en tidsfrist i arbejder med?

”Nej, det har vi ikke. Planen skal både være gennemarbejdet og også afstemt med lovgivningen og forskellige myndigheder, og som dagens Danmark er skruet sammen, så vil jeg isoleret set – selv om jeg havde planen klar i dag - have svært ved at sige, hvornår vi kan implementere den. Der er også andre, der skal tages i med omkring sådan nogle tiltag.”

Damgaards bank barsler med skjult plan

De "andre", der hentydes til, er formentlig både Finanstilsyn og stat. Tilsynet har længe holdt hårdt øje med den lille nichebank og ifølge erhvervsjournalist Birgitte Erhardts bog, 'Milliardærklubben', har staten via resterne af Roskilde Bank og Eik Bank pant i Erik Damgaards aktier i banken.

Den magt brugte staten tidligere på foråret til at sætte et nyt bestyrelsesmedlems i banken, i form af den kendte bankmand Steen Parsholt, der har været med til at rydde op i Eik Bank Danmark.

Staten sætter sin mand i Erik Damgaards bank

Svag Damgaard trækker ned

En af de ting, tilsynet samtidig ryster på hovedet af over for banken er, at eneaktionær Erik Damgaard ikke er i en økonomisk situation, hvor han vil kunne hjælpe banken på nogen måde.

"Bankens aktionær er økonomisk svag, og kan ikke tilføre banken yderligere kapital til eventuel ny forretningsudvikling," skriver tilsynet.

Finanstilsynet har ved deres besøg i banken påpeget en stribe faktorer, der til sammen giver et billede af en meget presset bank.

Presset bank

De er blandt andet:

- Bankens kunder har en meget dårlig kreditkvalitet

- Bankens smalle forretningsområde indebær en væsentlig risiko, da engagementerne har ensartede risici

- En del engagementer er meget store

- Bankens løbende indtjening er tilstrækkelig til at dække de løbende omkostninger, idet også bankens funding er relativt dyr

- Bankens organisation er sårbar overfor tab af nøglepersoner

- Bankens aktionær er økonomisk svag, og kan ikke tilføre banken yderligere kapital til eventuel ny forretningsudvikling

- Bankens solvensbehov er fortsat højt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også