Damgaards bank på kant med loven

2011 ser værre ud end 2010 for den Erik Damgaard-ejede Cantobank, der har tabt næsten syv mio. kr. i løbet af årets første seks måneder. Samtidig er banken på kant med lov om finansiel virksomhed.
Foto: unger jan
Foto: unger jan
AF CHRISTIAN SEHESTED OG MATHIAS BENCKE FREMMMEN

Underskuddet vokser, og indtægterne falder i den Erik Damgaard-ejede Cantobank, der har tabt knap syv mio. kr. i første halvår.

Banken har samtidig stadig ikke fundet på en ny forretningsmodel, der kan afløse den stærkt falmede idé om tyske ejendomsinvesteringer som den nye guldgrube.

Cantobanks ejendomseksponering er således stadig tæt på 100 pct., langt over Finanstilsynets kommende krav.

Over lovgrænsen

I stedet må man se nedskæringer i forretningsomfanget løfte banken ud over kanten af lov om finansiel virksomhed, i det ét af bankens store engagementer nu overstiger 25 pct. af basiskapitalen.

Banken har ifølge regnskabet en dispensation fra Finanstilsynet, der løber til og med i dag 31. august. Banken forventer – men kan ikke garantere – en ny dispensation.

Samtidig går det trægt med at slippe ud af bankens tyske forretninger. Cantobank har:

”(…) løbende måttet forlænge lån udover det oprindelige indfrielsestidspunkt, da belånte ejendomme enten ikke har kunnet realiseres eller alternativ finansiering ikke har kunnet opnås i tilstrækkeligt omfang..”

Forringede lån

Banken har valgt at konstatere værdiforringelse for sådanne lån, skriver man videre.

Nedskrivninger på udlån har dog rykket sig fra 1,48 mio. kr. i første halvår af 2010 til 730.000 kr. i år. Renteindtægterne falder samtidig med næsten en tredjedel, fra 10,5 til 7,5 mio. kr.

Udlånet er faldet fra 186 mio. til 172 mio. kr. i løbet af årets første seks måneder, mens indlånet går fra 320 til 290 mio. kr. i løbet af årets første seks måneder, nede fra 420 mio. kr. i første halvår af 2010.

Sikret af andre banker

99,6 pct. af bankens indlån er under indskydergarantigrænsen på ca. 750.000 kr., skriver banken, der dermed vil sende hele indlånsregningen videre til andre banker, hvis banken ikke finder en løsning på sine udfordringer.

Tidligere på sommeren offentliggjorde Finanstilsynet en rapport, der i lighed med tidligere besøg i banken påpegede en række tunge udfordringer - helt central manglen på en forretningsmodel.

Da FinansWatch tilbage i april spurgte til bankens manglende plan for en bæredygtig fremtid lød svaret:

Andre parter med på råd

”Det er der ikke noget krav om – men en ejer kan jo ikke være tilfreds med, at han taber et mindre millionbeløb hvert eneste år. Så det er da noget, der er en vis bevågenhed på,” sagde bankdirektør Bjarne Jensen dengang.

Har I en tidsfrist i arbejder med?

”Nej, det har vi ikke. Planen skal både være gennemarbejdet og også afstemt med lovgivningen og forskellige myndigheder, og som dagens Danmark er skruet sammen, så vil jeg isoleret set – selv om jeg havde planen klar i dag - have svært ved at sige, hvornår vi kan implementere den. Der er også andre, der skal tages i med omkring sådan nogle tiltag.”

De "andre", der hentydes til, er formentlig både Finanstilsyn og stat. Tilsynet har længe holdt hårdt øje med den lille nichebank og ifølge erhvervsjournalist Birgitte Erhardts bog, 'Milliardærklubben', har staten via resterne af Roskilde Bank og Eik Bank pant i Erik Damgaards aktier i banken.

Ikke på vej mod afvikling

Den magt brugte staten tidligere på foråret til at sætte et nyt bestyrelsesmedlems i banken, i form af den kendte bankmand Steen Parsholt, der har været med til at rydde op i Eik Bank Danmark.

Både bankens solvens og likviditet er for indeværende på den solide side, og i forbindelse med tilsynets rapport forsvor ejer og bestyrelseformand Erik Damgaard da også, at banken skulle være døden nær.

"Vi er ikke truet, og Cantobank er ikke på vej mod afvikling," sagde han til borsen.dk

Banken havde ifølge Damgaard kun én lånedispensation tilbage, i forbindelse med et hotel i Tyskland.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar til regnskabet fra Cantobank.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også