Fondsbørsen vil ikke garantere Cibor-renten

Københavns Fondsbørs overtog mandag Nationalbankens rolle i fastsættelsen af den omstridte Cibor-rente. Man kan eller vil dog ikke garantere, at renten er retvisende.

Fondsbørsen – Nasdaq OMX Copenhagen – hverken kan eller vil garantere at Cibor-renten er korrekt. Man slår samtidig fast, at man intet juridisk ansvar har for renten – men at den alene beregnes som en tjeneste for bankerne.

Nationalbanken har fastslået, at man på ingen måde kan fastslå om Cibor – der i dag primært bruges til at styre renten på flekslån og erhvervsudlån for mange hundrede milliarder kroner – har været sat rigtigt siden krisen.

"Vi forlader det her samarbejde, fordi vi så at sige kan se, at det marked, hvor man hidtil har udlånt mellem bankerne, efter krisen er blevet så tyndt, at man slet ikke kan vurdere om de priser, bankerne stiller, svarer til de rigtige priser," sagde nationalbankdirektør, Nils Bernstein onsdag til FinansWatch.

”Når Nationalbanken vælger at gå ud af samarbejdet med Finansrådet, sker det tilsyneladende fordi, den underliggende omsætning er en kontrolmekanisme, de lægger stor vægt på. Når den så er vigende, kan det være sværere for dem at vurdere om de renter, som banker stiller, er retvisende i forhold til det faktiske udlån,” siger head of fixed income Nicolai Wallin fra Nasdaq.

Politisk krav

Mandag bakkede flere politiske partier op om Forbrugerrådet, der kræver en juridisk redegørelse af om renten har været for høj.

Wallin oplyser at Nasdaq ikke ønsker eller mener at have noget ansvar for at renten er korrekt – men at man stoler på, at det bankerne siger, er rigtigt.

”Den underliggende omsætning er blot én af flere kontrolmekanismer og vi har tillid til, at Finansrådets regler og øvrige kontrolmekanismer fungerer efter hensigten.”

Den tillid deler professor Jesper Rangvid fra CBS dog ikke.

Bundet op

”Der er kommet en spredning mellem renterne efter krisen. Og det er et problem, hvis de renter låntagerne skal have, burde afhænge af en markedsrente, men ikke gør det. Og det er jo faktuelt, og drejer sig om meget store tal. Der er jo bundet rigtigt mange penge op på Cibor,” sagde han i sidste uge til FinansWatch.

Nationalbanken har efter længere tids slagsmål med bankerne om renten forladt samarbejdet – og er ifølge fondsbørsen meget glade for, at fondsbørsen nu tager over.

”Vi vil gerne understrege, at Nationalbanken har været dybt engageret i samarbejdet med at overdrage rentefastsættelsen til os. De har således gennem lang tid været i dialog med os om overdragelsen – og de er naturligvis også interesserede i at vi overtager beregningen mens arbejdet med at undersøge om man eventuelt kan forbedre beregningerne pågår. Man kan ikke bare fra den ene dag til den anden ophøre med at beregne CIBOR.”

Nationalbanken er netop nu i gang med at undersøge, om Cibor-renten kan erstattes af en anden rente, og forventer at være klar med et svar i løbet af sommeren.

Den undersøgelse vi l dog ikke fastslå, om renten har været sat for højt siden krisen.

Men fra politisk hold ønsker flere partier derimod, at det slås fast om landets flekslånere og virksomheder har betalt milliarder for meget i rente.

”Det er noget snavs. Jeg har oplevet, at Cibor blev brugt som det store salgshit. Og nu skabes der så meget usikkerhed om, at den korrekt – på et marked, der i forvejen er trængt af usikkerhed. Det syntes jeg ikke er i orden. Alle har jo haft det indtryk, at det her var en fast defineret størrelse, som man kunne have tiltro til. Jeg er enig med Forbrugerrådet,” sagde Socialdemokratiets erhvervsordfører Orla Hav søndag til FinansWatch."

Politisk krav om undersøgelse af milliard-rente

Forbrugerrådet kræver undersøgelse af tvivlsom milliard-rente

Bernstein tavs om konsekvenser for milliarder i flexlån

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også