FinansWatch

Politisk flertal vil undersøge tvivlsom milliard-rente

Det skal undersøges om Cibor-renten - der blandt andet bruges til at sætte renten mange flere hundrede milliarder i udlån - har været sat for højt gennem flere år. Sådan lydet kravet fra et flertal i Folketinget.

Et flertal bestående af partier fra begge sider af folketingssalen kræver nu en undersøgelse af Cibor-renten.

Kravet om redegørelse kommer fra DF, S, SF og LA. Partierne vil have fastslået om renten har været sat korrekt i årene efter krisen, eller om Cibor - der bruges til at fastslå renten på lån for mange hundrede milliarder kroner i udlån - har ligget for højt.

Dermed støtter partierne op om et krav fra Forbrugerrådet side.

Klart signal

"Det er vigtigt, at få undersøgt det her. Alle må have en interesse i at få undersøgt, om renten har været sat rigtigt. Når Nationalbanken kommer med så klart et signal om, at der er usikkerhed, så må det undersøges, om der har foregået uregelmæssigheder. Vi må have fastslået om grundlaget for Cibor-renten er validt," siger SF's finansordfører Ole Sohn til FinansWatch.

Nationalbanken forlod mandag samarbejdet omkring at stille Cibor-renten. Det skete med henvisning til, at banken gennem længere tid havde været ude af stand til at se et tilfredstillende handelsgrundlag for renten. Samtidig nedsatte banken en arbejdsgruppe, der skal undersøge muligheden for skabe et alternativ til Cibor.

Cibor er 'Copenhagen InterBank Offered Rate', hvilket står for den skiftende rente, de danske banker op til krisen gav på lån til hinanden, men som siden krisen kun har været brugt meget lidt. Den bliver fastsat af otte storbanker og en meget stor del af de danske bankers udlån er bundet til Cibor-renten.

Renten skal angive, hvad det koster de danske banker at låne penge fra hinanden. Samtidig bruges den også til at fastsætte prisen for en lang række andre lån.

Meget bekymrede

Også fra DF's side er der opbakning til en undersøgelse.

"Vi er meget bekymrede for den usikkerhed, der er omkring Cibor-renten. Det betyder også, at der er usikkerhed omkring virksomhedernes mange lån, der fastsættes på baggrund af Cibor. Vi er helt enige med Forbrugerrådet i nødvendigheden af en juridisk redegørelse og afventer samtidig, hvad Nationalbanken kommer frem til med henvisning til, hvad der skal erstatte Cibor," siger Dansk Folkepartis erhvervsordfører Colette Brix.

Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen har gjort klart over for FinansWatch, at partiet vil afvente resultatet af Nationalbankens undersøgelse - der altså ikke vil fastslå, om der har været noget galt med Cibor-satserne siden krisen i 2008.

Salgshit

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra økonomi- og erhvervsministeren Brian Mikkelsen (K) til flertallets krav.

Socialdemokratiet og Liberal Alliance krævede søndag en undersøgelse af Cibor.

”Det er noget snavs. Jeg har oplevet, at Cibor blev brugt som det store salgshit. Og nu skabes der så meget usikkerhed om, at den korrekt – på et marked, der i forvejen er trængt af usikkerhed. Det syntes jeg ikke er i orden. Alle har jo haft det indtryk, at det her var en fast defineret størrelse, som man kunne have tiltro til. Jeg er enig med Forbrugerrådet,” sagde Socialdemokratiets erhvervsordfører Orla Hav.

”Jeg synes det er en utrolig uheldig sag for banksystemet, som i forvejen har et stort image-problem. Jeg tror, at bankerne i egen interesse har brug for en tilbundsgående analyse af problemets omfang. Sagen må jo også rejse nogle meget alvorlige problemer rent aftaleretligt og markedsføringsmæssigt, idet kunden jo ikke ved, hvad der ligger til grund for låneaftalerne,” siger Liberal Alliances erhvervsordfører Villum Christensen.

Smækkede med døren

Tvivlen om Cibor-renten startede, da Nationalbanken i slutningen af sidste måned gik fra samarbejdet og smækkede med døren.

"Nationalbanken konstaterede i en undersøgelse af det danske pengemarked i september 2010, at omsætningen i markedet for usikrede kroneudlån var faldet. Det betyder et mindre handelsgrundlag bag fastsættelsen af Cibor. Nationalbanken har haft en dialog med Cibor-stillerne om årsagerne til, at det danske spænd mellem sikrede og usikrede renter er højere end i udlandet, uden at der er kommet en afklaring,” skriver banken i en mail til FinansWatch og slår fast, at det er umuligt for banken at være sikre på Cibor-renten ligger hvor den skal," skrev man i en mail til FinansWatch.

Den melding uddybede nationalbankdirektør Nils Bernstein således:

"Vi forlader det her samarbejde, fordi vi så at sige kan se, at det marked, hvor man hidtil har udlånt mellem bankerne, efter krisen er blevet så tyndt, at man slet ikke kan vurdere om de priser, bankerne stiller, svarer til de rigtige priser."

Siden har Nasdaq OMX Copenhagen overtaget Nationalbankens rolle i stillingen af renten. Men heller ikke her ønsker man at sige, om renten er sat rigtigt.

Fondsbørsen vil ikke garantere Cibor-renten

Politisk krav om undersøgelse af milliard-rente

Forbrugerrådet kræver undersøgelse af tvivlsom milliard-rente

Bernstein tavs om konsekvenser for milliarder i flexlån

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs