Britiske politikere overvejer at splitte bankerne op

Det er nogle hårde dage, de britiske banker går igennem. FT skriver her til morgen, at nye regler for bedre forbrugerbeskyttelse er på vej, mens en tale i lørdags afslørede, at britiske politikere overvejer at splitte bankerne op, ligesom man har set det i USA.
AF STEFAN SINGH KAILAY

Hvis du ser et nålestribet, mørkt jakkesæt i det centrale London svede nervøst i disse dage, så kan det tænkes, at vedkommende just har læst den lokale erhvervs-presse. De engelske medier er nemlig i disse dage fyldt med artikler om myndigheder og politikere, der er klar til at tage hårdhændet fat i de store engelske finanskoncerner.

Eksempelvis vågnede de britiske banker i går op til faldende aktiekurser. Årsagen var en tale holdt af politikeren Sir John Vickers på London Business School.

Sir John Vickers er formand for Independent Commission on Banking, der er blevet dannet for at undersøge bankindustrien efter den altomfattende krise.

I talen nævnte han ifølge The Daily Telegraph, at kommissionen undersøger forskellige scenarier for, hvordan man i højere grad kan beskytte bankvirksomhed, der har direkte med private forbrugere at gøre. En af måderne, som de overvejer at indføre, er, at adskille den mere risikable investeringsbankvirksomhed fra den del, der har med private forbrugere at gøre.

Vakkelvorn struktur

Mere præcist at adskille den underliggende kapitalbase, så evt. tab i investeringsbankvirksomheden afgrænses til denne, så de ikke kan påvirke forbrugerne. Hvis man adskiller bankaktiviteterne og deres kapitalkrav kan mindske risikoen for, at bankerne at går ned, som man så det under krisen.

"Snarere end at blive udsat for den "perfekte storm", havde vi et uvejr, der eksponerede en yderst vakkelvorn struktur. Vi overvejer en række potentielle adskillelsesmuligheder," sagde han således i talen.

Han sagde dog også, at resultaterne af disse overvejelser meget vel kan ende med, at adskillelsen slet ikke bliver til noget, da det er usandsynligt, at kommissionen vil anbefale radikale reformer, der kan resultere i mindre og mere snævre banker.

Det forhindrede dog ikke de største britiske bankers aktiekurs i at falde mellem to og fem procent mandag morgen.

Og her til morgen kunne Financial Times i denne historie berette om, at der kan være ny lovgivning på vej i forhold til at beskytte forbrugerne, når de køber finansielle produkter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også