Avis: Engberg støtter Bernstein i at sænke lånegrænsen

Børsen skriver, at Nykreditchefen Peter Engberg støtter op om, at hvis der skal justeres på risikobilledet, så vil han foretrække at sænke lånegrænsen. Brian Mikkelsen vil se på det.

Nils Bernstein står helt isoleret med sit ønske om at fjerne de afdragsfrie lån fra markedet, mens han godt kan finde en form for støtte hos Nykredit-chefen Peter Engberg til sit forslag om, at man skal sænke lånegrænsen for realkreditfinansiering fra de nuværende 80 pct. af lånets samlede volumen.

”Har politikere og Nationalbanken et ønske om at justere på risikobilledet, vil jeg klart foretrække en generel nedjustering af lånegrænser fremfor en administrativ bøvlet ting med at nedfase brugen af afdragsfrie lån,” siger Peter Engberg til Børsen.

Skaber usikkerhed

Kommentaren kommer i forlængelse af endnu en udmelding fra Nationalbank-direktør Nils Bernstein, der længe har talt for, at de danske realkreditinstitutter skal komme med løsninger på, hvad de vil gøre for at sikre stabiliteten på det danske boligmarked i tilfælde af finansielle kriser. Her mener Bernstein, at de afdragsfrie lån er med til at skabe usikkerhed om boligejernes økonomi i tilfælde af rentestigninger. Her finder nationalbankdirektøren ingen opbakning til sit synspunkt hos Peter Engberg, mens der til gengæld er en vis lydhørhed i forhold til måske at sænke lånegrænsen.

Børsen skriver, at Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) allerede er klar med et udvalg, som skal se på lånegrænserne i realkreditsystemet, sagde han i går på Realkreditforeningens årsmøde.

Naturligt at se på sammenhængen

Anledningen er, at Økonomi- og Erhvervsministeriet ønsker en gennemgang af, hvad kommende finansiel regulering fra EU betyder for det danske realkreditsystem. Indførelsen af SDO-lån medførte, at boligejere med realkreditlån udstedt efter 1. januar 2008, skal stille ekstra sikkerhed, hvis gælden overstiger ejendommens værdi og boligejeren dermed er teknisk insolvente.

»I den forbindelse vil det være naturligt at se på sammenhængen med lånegrænserne for realkredit låneprodukter,« sagde Brian Mikkelsen i går.

Bernstein tavs om konsekvenser for milliarder i flexlån

Mikkelsen har tre opfordringer til realkreditbranchen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også