FinansWatch

EU-regler en bombe under realkredit

Et nyt regelsæt fra EU kan hæmme mulighederne for at støtte op om realkreditten, skriver dagbladet Børsen

EU's nye regler for forsikrings- og pensionsområdet vil forhindre den danske regering i at sikre tillliden til realkreditten i en fremtidig krise.

Det skriver det Børsen med henvisning til den aftale, der i 2008 sikrede danske flekslånere mod en markant rentestigning.

»Det var en meget vigtig aftale, og uden den ville vi have set et tvangssalg af realkreditobligationer, og det ville have presset boligejernes rente yderligere op. Men hvis vi får en krise på obligationsmarkedet herhjemme igen, så skal vi ringe til Frankfurt for at bede om hjælp, og det holder ikke. Det er et af de væsentligste problemer med Solvens II-regelsættet,« siger Peter Skjødt fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

EU-beslutning

Men i EU-systemet mener man, at det fremover skal være op til den nye tilsynsmyndighed for forsikrings- og pension - EIOPA - at afgøre hvornår situationen er grel nok til, at man kan støtte op om hele markedet i EU. Og før det kan man ikke hjælpe på nationalt plan.

»Problemet er, at hvis det er den europæiske tilsynsmyndighed EIOPA, der fastsætter, om der er tale om en alvorlig nok krise eller ej, så kan det være svært at afdække den her risiko i markedet, fordi man ikke ved, hvornår de beslutter, at der er en stresset situation,« siger kontorchef i Finanstilsynet Per Plougmand Bærtelsen.

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs