FinansWatch

EU-regler en bombe under realkredit

Et nyt regelsæt fra EU kan hæmme mulighederne for at støtte op om realkreditten, skriver dagbladet Børsen

EU's nye regler for forsikrings- og pensionsområdet vil forhindre den danske regering i at sikre tillliden til realkreditten i en fremtidig krise.

Det skriver det Børsen med henvisning til den aftale, der i 2008 sikrede danske flekslånere mod en markant rentestigning.

»Det var en meget vigtig aftale, og uden den ville vi have set et tvangssalg af realkreditobligationer, og det ville have presset boligejernes rente yderligere op. Men hvis vi får en krise på obligationsmarkedet herhjemme igen, så skal vi ringe til Frankfurt for at bede om hjælp, og det holder ikke. Det er et af de væsentligste problemer med Solvens II-regelsættet,« siger Peter Skjødt fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

EU-beslutning

Men i EU-systemet mener man, at det fremover skal være op til den nye tilsynsmyndighed for forsikrings- og pension - EIOPA - at afgøre hvornår situationen er grel nok til, at man kan støtte op om hele markedet i EU. Og før det kan man ikke hjælpe på nationalt plan.

»Problemet er, at hvis det er den europæiske tilsynsmyndighed EIOPA, der fastsætter, om der er tale om en alvorlig nok krise eller ej, så kan det være svært at afdække den her risiko i markedet, fordi man ikke ved, hvornår de beslutter, at der er en stresset situation,« siger kontorchef i Finanstilsynet Per Plougmand Bærtelsen.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs