Staten tjener tykt på F1-lån

Siden 1999 har husejere med rentetilpasningslån betalt op mod 22 mia. kr. mere i skat pga. lavere rentefradrag.
Foto: AXELSEN SANNE VILS
Foto: AXELSEN SANNE VILS
AF PETER NYHOLM OG SØREN KRAGBALLE; peter.nyholm@jp.fk

Statskassen har sammenlagt tjent op mod 22 mia. kr. på, at boligejerne siden 1999 i stor stil har valgt rentetilpasningslån - som eksempelvis F1 - frem for fast forrentede lån.

Alene i 2010 sparede de offentlige kasser 7 mia. kr. på, at boligejerne havde et væsentligt lavere rentefradrag, end hvis de samme boligejerne havde lyttet til rådene om at vælge de fastforrentede boliglån, der er langt dyrere målt på renteudgifterne.

Ekstraskat

Med andre ord har de danske boligejere gennem årene betalt en stor form for ”ekstraskat”, der fremkommer ved, at de lavere renter giver et lavere skattefradrag for boligejerne og dermed flere penge i statskassen, viser en beregning, som Nordea har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Forskel på renteudgift

»Det er rigtigt, at hullet i de offentlige kasser, alt andet lige, ville have været op mod 22 mia. kr. større i år, hvis husholdningerne ikke i stor stil havde valgt rentetilpasningslån fra 1999 og frem til 2010. Forskellen mellem de korte og lange renter var særlig stor sidste år, og det har både statskassen og boligejerne nydt godt af på kort sigt,« siger senioranalytiker Troels Theill Eriksen fra Nordea.

De 22 mia. kr., som boligejerne har betalt mere i skat end ellers, fremkommer ved at sammenligne de faktiske rentefradrag med de rentefradrag, boligejerne havde fået, hvis de kun havde taget fast forrentede lån i perioden 1999-2010.

Træk 33 pct. fra

I runde tal ser det således ud: Når man har et boliglån kan man trække en del af sine renteudgifter fra. Såfremt man har et lån på 1 mio. kr. til 2 pct. i renter og bidrag, svarer den årlige rente til 20.000 kr. Af dem kan man trække 33 pct. fra svarende til 6.600 kr.

Hvis man derimod har haft et fast forrentet lån til 5 pct. i renter og bidrag for den samme million svarer det til en rente på 50.000 kr. om året. Dem kan man trække 33 pct. af fra i skat, hvilket svarer 16.500 kr. Det betyder, at statskassen sparer at give 9.900 kr. i rentefradrag til boligejeren med den laveste rente. Og det er i dette eksempel boligejeren med F1-lånet.

EDC er en lækkerbisken

Realkredit-bombe skal undersøges

RD-chef: Vi lærte meget af den sidste krise

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også