RD-chef: Vi lærte meget af den sidste krise
Realkredit Danmark har i 2010 overtaget 235 ejendomme på tvangsauktion og afhændet 108, m,ens de tilsvarende tal for 2009 var en overtagelse af 58 ejendomme og et salg af 44. Trods den procentuelt voldsomme stigning minder Carsten Nøddebo om, at det i relative termer ikke er et alarmerende tal.
”Vi er selvfølgelig kede af, at tallet er steget, men hvis vi sammenligner med hvordan det var i eksempelvis 1990, så er det her på et væsentligt lavere niveau. Der var tusinder af tvangsauktioner dengang. Det tåler egentlig slet ikke sammenligning,” siger han
Lyder banalt
Så du tro ikke, at der kommer en bølge af tvangsauktioner nu, hvor pressede boligejere efter 2-3 års kamp for at få det hele til at hænge sammen under krisen nu smider tøjlerne og giver op?
”Det er der ikke noget, der tyder på. I forhold til den sidste krise har vi lært meget, tror jeg. De fleste af vores kunder betaler jo ydelse på deres lån hver måned, tidligere betalte man 2 gange om året. Det kan lyde banalt, men problemerne er tit nemmere at løse, hvis man løser dem, mens de er små,” siger Carsten Nøddebo til FinansWatch.
Så du er ikke bekymret over boligejernes økonomi, at det er der man skal finde bankernes næste tabsbølge?
”Nej. Selvfølgelig er der mange, der er meget præget af krisen, men restanceprocenten har været faldende igennem hele 2010, så de tal vo har at måle på viser, at der ikke er nævneværdige problemer. Det ser meget fint ud, syntes jeg,” siger han.
Bredt funderet
På nedskrivningssiden udgør erhvervsporteføljen 74 pct. af de samlede nedskrivninger i 2010 på en lille milliard kroner. Og relativt set så er det også kunderne, der har erhvervsejendomme, der lider mest.
”Nedskrivningerne i erhvervssegmentet er bredt funderet. Det er ikke sådan, at vi ser særlige typer af erhvervslejemål eller særlige geografiske områder, hvor tallene er specielt voldsomme,” siger Carsten Nøddebo til FinansWatch.
Relaterede artikler:
RD-chef: Godt rustet til vækst i 2011
For abonnenter