FinansWatch

Eksperter roser Nykredits forslag

Realkreditkæmpen foreslog i går at brede perioden for refinansiering af rentetilpasningslån udover flere måneder, og det får nu støtter af flere eksperter

Eksperter bakker op om Nykredits forslag, der skal hjælpe dansk realkredit til at imødekomme de kommende Basel-regler.

”Isoleret betragtet fjerner metoden ikke risikoen for, at renterne pludselig kan stige, hvis der kommer en kortvarig, kraftig rentestigning. Det kan sagtens ske alligevel. Men metoden vil udjævne effekten,” siger Jens Lunde, lektor og boligekspert ved Copenhagen Business School, til dagbladet Børsen.

Uro om kronen

Nykredit vil sprede refinansieringen af de såkaldte rentetilspasningslån ud over flere måneder, så renten ikke låses fast på enkeltdage, men i stedet over et helt kvartal.

Det har ifølge koncernchef Peter Engberg Jensen den fordel, at renten ikke bliver fastsat på dage, hvor der eksempelvis er uro om den danske krone. Samtidig vil det ifølge Nykredit blive nemmere at finde interesserede investorer til obligationerne.

Endelig vil en refinansiering løbende over tre måneder tage højde for de nye krav fra Basel Komiteen, der lægger op til, at banker og realkreditinstitutioner skal have væsentligt mere likviditet og sikkerhed end hidtil. Det kan betyde, at der skal stilles sikkerhed for et boliglån en måned før, det udbetales. Den regel kan blive katastrofal for det danske system, da realkreditinstitutionerne dermed skal stille sikkerhed for alle de over 800 mia. kr., som den samlede mængde af udestående flex- og rentetilpasningslån udgør.

Fremragende

I Boligøkonomisk Videnscenter, der hører under Realdania, er sekretariatschef Curt Liliegreen enig med Jens Lunde i, at Nykredits forslag er et skridt i den rigtige retning.

”Det er fremragende, at branchen selv har tænkt sig frem til en løsning,” siger han til dagbladet Børsen.

Nykredit vil redde rentetilpasningslån

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs